Kako moderne tehnologije utiču na razvoj deteta?

Tehnološka dostignuća višestruko su unapredila kvalitet ljudskog života. Telefoni, tableti, laptopovi, a posebno mobilni telefoni sastavni su deo naše svakodnevice, pa ne čudi ni to što za njima posežu i deca od najranijih dana života.

Često se piše o tome da li deci treba dozvoliti da koriste telefon roditelja, kada je idealno vreme za to, koliko dnevno mogu provesti vremena uz neki od ovih uređaja i slično. Roditelji su oni koji, imajući u vidu neupitne prednosti tehnoloških dostignuća, a svakako i nedostatke, donose konačne odluke. Zato vam u narednim redovima predočavamo kakav uticaj na decu mogu imati najčešće korišćeni tehnološki uređaji.

#1 Efekti su pozitivni ukoliko se poštuju pravila

Kao i kada je reč o drugim navikama koje treba pospešivati ili oslabljivati, važno je da od početka postoje jasna pravila. Kada su u pitanju deca uzrasta od oko 2-3 godine, ne preporučuje se da koriste telefon jer je veoma izazovno ustanoviti pravila koja će se poštovati i objasniti zašto je važno da ona postoje.

Kvalitetne maske za mobilne telefone mogu da zaštite uređaj od ukoliko ispadne detetu iz ruku, pa se za bezbednost telefona dok je u rukama deteta ne morate brinuti. Međutim, kada je reč o veoma maloj deci, slobodno se spremite na to da bez plača verovatno nećete moći da mu istrgnete telefon iz ruku, zbog čega je preporučljivije da im telefon date tek u starijem uzrastu, kada mogu da shvate da je neophodno poštovati određena pravila.

U ranom školskom uzrastu, negde oko 7, 8. godine života možete dati detetu telefon u trajanju od maksimalno pola sata, a kasnije, u višim razredima osnovne škole možete to vreme produžiti na sat vremena dnevno.

Takođe, kako im telefon ne bi remetio san, najbolje je da ga koriste poslednji put dva sata pre odlaska u krevet. Pored pravila o vremenskim okvirima za korišćenje telefona, treba razmišljati i o onim koja se odnose na način upotrebe telefona, što je možda još značajnije.

Edukativni sadržaj na internetu

Deca se raduju najviše crtanim filmovima, igricama, a rano izraze i želju za korišćenjem društvenih mreža. Crtani filmovi i igrice edukativnog karaktera i te kako mogu unaprediti kognitivne sposobnosti deteta, ali i pospešiti razvoj emocionalne inteligencije kroz empatiju prema likovima iz crtanih filmova, probuditi radoznalost prema učenju i slično.

Internet obiluje aplikacijama koje imaju za cilj edukaciju deteta i razvijanje njegovih sposobnosti u skladu sa uzrastom, a takođe su korisne jer omogućavaju detetu da stiče tehnološku pismenost na bezbedan i produktivan način.

#2 Preterivanje vodi ka negativnim posledicama

Korišćenje telefona u trajanju od nekoliko sati dnevno ume da bude štetno i za odrasle, a kamoli za decu. Još kada deca samostalno biraju sadržaje koje će gledati, bez roditeljske kontrole, ishod može biti veoma nepovoljan.

Može se javiti agresivnost

Nažalost, čak i crtani filmovi i igrice za decu obiluju scenama nasilja, koje kod dece izazivaju ne samo manjak empatije, već i podstiču razvoj destruktivnih emocija, te izlivi besa, ljutnje i agresije postaju redovna pojava ukoliko se dete svakodnevno izlaže takvom sadržaju, a učestalije je i nasilje nad vršnjacima i uverenje kod deteta da je svet neuporedivo opasnije mesto nego što se čini, što pobuđuje ispoljavanje agresije.

Zavisnost od telefona je česta pojava

Pored toga, može se javiti zavisnost od telefona ili od određene aplikacije, osećaj da ništa u stvarnom svetu nije ni približno zanimljivo kao što je to slučaj sa virtuelnim svetom. Zato deca u tim situacijama neprestano traže način da se domognu telefona i ponovo dožive osećaj sreće koji im pruža novi savladan nivo u igrici ili gledanje omiljenog crtaća.

Smanjuje se potreba za socijalnim interakcijama

Ovo je direktna posledica zavisnosti od telefona, tj. sadržaja kojima se može pristupiti uz pomoć njega. S obzirom na to da telefon postaje glavni izvor zadovoljstva koji je tako jednostavno imati i za koji nije potrebno uložiti nikakav veliki trud, on postaje dovoljan preduslov za sreću deteta, te se gubi potreba za bilo čim drugim, pa samim tim i za druženjem sa vršnjacima.

#3 Potrebno je uspostaviti meru

Današnje vreme zahteva korišćenje telefona, kompjutera i drugih uređaja ovog tipa, jer oni postaju neizostavan alat za skoro svaku sferu ljudskog života. Kao i u svemu drugom, neophodno je naći pravu meru u njihovoj upotrebi. To će učiniti da moderni uređaji ne budu uzorčnici nepovoljnih pojava u dečjem razvoju, već vaši saveznici u vaspitanju, kao i detetu u odrastanju.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da uspostavite potrebnu meru u korišćenju uređaja kada je reč o deci, kao i da ćete uspeti da iz svakog tehnološkog pomaka koje čovek napravi izvučete najveću korist za intelektualni, emocionalni i fizički razvoj vašeg potomstva.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas