Kako izgleda idealna rutina za negu kože i šta sve podrazumeva?

Težnja ka zdravoj i sjajnoj koži je prisutna kod većine ljudi. Bilo da ste entuzijasta za negu kože ili početnik, izrada idealne rutine je od suštinskog značaja. Idealna rutina nege kože nije univerzalna, već se prilagođava vašem konkretnom tipu kože, problemima i ciljevima. 

U nastavku ovog teksta, detaljno ćemo se baviti ključnim elementima efikasne rutine nege kože, uključujući korake, proizvode i prakse koje vam mogu pomoći da postignete kožu o kojoj ste oduvek sanjali.

Koristite samo pouzdane preparate

Pre nego što objasnimo svaki korak rutine nege kože ponaosob, neophodno je da napomenemo da je za svaki od njih ključno korišćene pouzdanih i proverenih proizvoda.

Bilo da je u pitanju krema, ulje, serum za kožu ili pak alpha kolagen za izgradnju epitela, nikada nemojte koristiti za kožu proizvode koje niste prethodno ispitali. Sada kad samo to utvrdili, možemo se dati na konkretna uputstva za ovu rutinu.

Razumevanje tipa kože

Kao što smo već rekli, nega kože nije univerzalan zadatak, već ga treba prilagoditi sebi. Prvi korak u izgradnji idealne rutine nege kože je razumevanje tipa vaše kože. Vaš tip kože može se svrstati u jednu od sledećih kategorija:

 • Normalna koža – ovo je najmanje problematičan tip kože. Normalna koža je dobro uravnotežena, nije previše masna niti previše suva i obično ima male pore.
 • Masna koža – masna koža ima tendenciju da proizvodi višak sebuma, što je čini sklonom aknama i proširenim porama.
 • Suva koža – suvoj koži nedostaje vlage i može biti napeta, perutava ili grublja na dodir.
 • Kombinovana koža – kombinovana koža ima karakteristike više od jednog tipa kože. Na primer, možete imati masnu T-zonu (čelo, nos i brada), ali suvu ili normalnu kožu na ostatku lica.
 • Osetljiva koža – osetljiva koža je sklonija iritacijama, crvenilu i može reagovati negativno na određene proizvode za negu kože ili faktore iz okoline.

Poznavanje tipa vaše kože je ključno jer određuje proizvode i sastojke koji će najbolje odgovarati vašoj koži. Nakon što prepoznate svoj tip kože, možete prilagoditi svoju rutinu nege kože u skladu s tim.

Osnovni elementi rutine za negu kože

Svaka rutina je jako bitan deo našeg života, te ni ova nije izuzetak. Idealna rutina nege kože obično se sastoji od nekoliko osnovnih elemenata, a to su:

 • Čišćenje – čišćenje je osnova svake rutine nege kože. Ono uklanja prljavštinu, masnoću, šminku i nečistoće, pripremajući vašu kožu za sledeće korake. Koristite blagi čistač koji je pH-balansiran i odgovara vašem tipu kože. Na primer, gel ili penušavi čistači obično su pogodni za masnu kožu, dok kremasti čistači odgovaraju suvoj koži.
 • Piling – piling je proces uklanjanja mrtvih ćelija kože kako bi se otkrila svežija i svetlija koža ispod nje. Postoje dva tipa pilinga: fizički (koristeći pilinge ili četke) i hemijski (koristeći proizvode sa sastojcima kao što su alfa hidroksilne kiseline ili beta hidroksilne kiseline). Učestalost pilinga treba da zavisi od tipa vaše kože; na primer, osetljiva koža može zahtevati manje čest piling u poređenju sa masnom kožom.
 • Toniranje – toniranje pomaže da se uravnoteže pH nivoi vaše kože i uklone preostale nečistoće nakon čišćenja. Potražite tonik koji odgovara vašem tipu kože i problemima. Neki tonici takođe sadrže hidratantne ili umirujuće sastojke.
 • Serumi – serumi su visoko koncentrovani proizvodi koji ciljaju specifične probleme sa kožom. U zavisnosti od vaših potreba, možete koristiti serume za hidrataciju, osvežavanje, anti-age ili kontrolu akni. Ove lagane formulacije obično se nanose nakon čišćenja i toniranja.
 • Hidratacija – bez obzira na tip kože, hidratacija je ključna. Pomaže u održavanju nivoa hidratacije vaše kože i stvara zaštitnu barijeru. Izaberite hidratant koji odgovara vašem tipu kože i razmislite o korišćenju posebne hidratantne kreme za oči ako imate specifične probleme na tom području.
 • Zaštita od sunca – krema za sunčanje je možda najvažniji korak u svakoj rutini nege kože. UV zračenje sunca može izazvati prevremeno starenje, tamne fleke i rak kože. Nanesite kremu za sunčanje sa SPF od najmanje 30 svako jutro, čak i kada je oblačno.

Dodatni preparati

Pored osnovnih elemenata navedenih ranije, postoje dodatni koraci koje treba imati na umu za sveobuhvatnu rutinu nege kože:

 • Maske – maske za lice, bilo da su u obliku maski od tkanine, glinene maske ili noćne maske, mogu pružiti dodatnu podršku vašoj rutini nege kože. Mogu se koristiti kako bi se rešavali specifični problemi kao što su hidratacija, akne ili osvežavanje.
 • Nega očiju – koža oko očiju je osetljiva i sklonija borama i oticanju. Razmotrite upotrebu kreme ili gela za negu očiju kako biste se pozabavili ovim problemima.
 • Retinolretinol, derivat vitamina A, poznat je po svojim anti-age svojstvima. Može poboljšati teksturu kože, smanjiti bore i podsticati proizvodnju kolagena. Međutim, može biti jak za kožu i može zahtevati postepeno uvođenje.
 • Hidratacija iznutra – osim korišćenja hidratanta, važno je i održavanje hidratacije iznutra za zdravu kožu. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali prirodnu vlažnost kože.
 • Ishrana i životni stil – uravnotežena ishrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima može doprineti, kako celokupnom zdravlju, tako i zdravijoj koži. Osim toga, faktori kao što su san, upravljanje stresom i izbegavanje pušenja i prekomerne konzumacije alkohola igraju ulogu u zdravlju kože.

Idealna rutina nege kože je ona koja se bavi vašim jedinstvenim tipom kože, njegovim problemima i ciljevima. Zapamtite da je nega kože čitav proces i da ostvarenje željenih rezultata može potrajati. Budite strpljivi i ne ustručavajte se da tražite stručnu pomoć kada je to potrebno. Sa pravim proizvodima i konzistencijom, možete sebi obezbediti zdraviju, blistaviju kožu koju ćete sa ponosom pokazati.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas