Kako do Rijeke i šta obići u ovom prelepom gradu?

Kada pomislimo na hrvatsku obalu, često nam prvo na pamet padaju destinacije poput Splita, Dubrovnika ili Zadra. Međutim, jedan grad koji zaslužuje jednaku pažnju je i Rijeka. 

Smeštena na obali Jadranskog mora, Rijeka je urbana oaza koja nudi bogatu kulturnu baštinu, predivne plaže i ukusnu hranu. U ovom tekstu, istražićemo kako najbolje stići do Rijeke i šta sve možete videti i doživeti u ovom prelepom gradu.

Kako stići do Rijeke?

Jedna praktična opcija za dolazak do Rijeke koja je mnogima omiljena je organizovani kombi prevoz Rijeka Beograd. Ova usluga nudi udobne i brze transferne opcije, a posebno je pogodna za putnike koji žele direktno stići do odredišta bez stajanja ili presedanja. Često može biti i ekonomična opcija za putnike koji putuju u manjim grupama. Preporučuje se da unapred rezervišete svoje mesto kako biste osigurali svoje mesto u kombiju i izbegli eventualne probleme sa transportom.

Za putnike koji dolaze iz inostranstva, najbolja opcija je dolazak avionom do međunarodnog aerodroma Rijeka, koji se nalazi oko 30 km južno od grada. Ovaj aerodrom opslužuje letove iz različitih evropskih gradova, uključujući Frankfurt, London, i mnoge druge. Nakon sletanja, možete koristiti taksije, iznajmljene automobile ili javni prevoz kako biste stigli do centra grada.

Autobuski prevoz je još jedna popularna opcija za dolazak do Rijeke. Grad je dobro povezan sa drugim gradovima u Hrvatskoj i šire, pa možete pronaći autobuske linije koje dolaze iz Zagreba, Splita, Ljubljane i drugih gradova. Autobuska stanica u Rijeci nalazi se u blizini centra grada, što olakšava dalje putovanje do vašeg odredišta.

Za one koji preferiraju sopstveni prevoz, dolazak do Rijeke automobilom može biti odlična opcija. Grad je dobro povezan autoputevima sa drugim delovima Hrvatske i susednim zemljama, pa je putovanje udobno i praktično. Važno je napomenuti da se u centru Rijeke može javiti nedostatak parking mesta, pa je preporučljivo unapred istražiti opcije za parkiranje.

Šta videti u Rijeci?

Rijeka je grad koji spaja bogatu istoriju sa modernom urbanošću i prelepim prirodnim lepotama. Ova živopisna luka na obali Jadranskog mora nudi raznolike atrakcije koje će zadovoljiti ukuse svih posetilaca. Bez obzira da li ste ljubitelj kulturnih znamenitosti, prirodnih lepota ili jednostavno želite da se opustite na prelepim plažama, Rijeka ima nešto za svakoga. Možete zabeležiti prelepe fotografije i video zapise.

Korzo

Korzo je glavna gradska ulica koja predstavlja srce Rijeke. Ova šetačka zona puna je prodavnica, restorana i kafića, te je idealno mesto za opuštanje i uživanje u lokalnoj atmosferi. Tokom šetnje Korzoom, ne propustite da posetite gradske trgove, poput Trga Republike ili Trga Riječke rezolucije, gde možete videti neka od najvažnijih istorijskih znamenitosti grada.

Trsat

Smešten na brdu iznad Rijeke, Trsat je jedno od najstarijih naselja u regiji. Ovaj istorijski deo grada poznat je po Trsatskoj gradini, starom zamku koji pruža spektakularan pogled na grad i more i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija Rijeke. Takođe možete posetiti i Trsatsku crkvu, koja je jedno od najvažnijih hodočasničkih mesta u Hrvatskoj.

Plaže

Rijeka ima nekoliko prelepih plaža duž obale, idealnih za opuštanje i uživanje u sunčanju. Jedna od najpoznatijih plaža je Ploče, koja se nalazi na jugu grada i nudi čisto more i peščanu obalu. Takođe možete posetiti plažu Sablićevo, koja je popularna među lokalnim stanovništvom zbog svojih kristalno čistih voda i prijatne atmosfere.

Muzeji i galerije

Rijeka je domaćin brojnim muzejima i galerijama koji nude uvid u bogatu istoriju i kulturu grada. Jedan od najpoznatijih muzeja je Muzej grada Rijeke, koji se nalazi u zgradi nekadašnje guvernerove palate. Takođe možete posetiti i Modernu galeriju, koja je posvećena savremenoj umetnosti i domaćin je različitim izložbama tokom cele godine.

Saveti za posetu Rijeci

  • Probajte lokalnu kuhinju – Hrvatska je poznata po svojoj ukusnoj hrani, a Rijeka nije izuzetak. Ne propustite priliku da probate lokalne specijalitete kao što su škampi na buzaru, riblje čorbe ili tradicionalni kolači poput fritula i krofne. Restorani duž Korzoa nude širok izbor jela po pristupačnim cenama.
  • Istražite okolinu – pored istraživanja samog grada, Rijeka je odlično polazište za istraživanje okolnih atrakcija. Možete organizovati izlete do obližnjih ostrva poput Krka ili Cresa, posetiti nacionalne parkove poput Plitvičkih jezera ili jednostavno istraživati obalu Jadranskog mora.
  • Posetite grad tokom Riječkog karnevala – Rijeka je domaćin jednog od najvećih karnevala u Evropi, koji se održava svake godine tokom februara. Ovaj šareni događaj privlači hiljade posetilaca iz celog sveta i nudi nezaboravno iskustvo sa bogatim kulturnim sadržajem i šarenim karnevalskim povorkama.

Za putnike koji traže nešto novo i drugačije na hrvatskoj obali, Rijeka je idealna destinacija koja nudi bogatu mešavinu istorije, kulture i prirodnih lepota. Dolazak do Rijeke je jednostavan, bez obzira na to da li putujete kombi prevozom, avionom, autobusom ili sopstvenim automobilom.

Kada stignete, grad će vas očarati svojim šarmom i raznovrsnim atrakcijama, uključujući šetnje duž Korzoa, posete istorijskim znamenitostima poput Trsatske gradine, uživanje na prelepim plažama i istraživanje muzeja i galerija. Ne zaboravite da probate lokalnu kuhinju i da istražite okolinu, koja nudi brojne dodatne mogućnosti za avanturu i otkrivanje. Bez obzira na vaše interese, poseta Rijeci pružiće vam nezaboravno iskustvo na jadranskoj obali.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas