Kako da vam dugo putovanje autobusom bude udobnije

Veliki broj turističkih agencija nudi prilično povoljne aranžmane u kojima se obilaze dalje evropske države, ali kao glavnu manu ovakvih putovanja mnogi će istaći dugu vožnju autobusom. Bilo da je reč o proputovanju Mediteranom, ili odlaska autobusom na Kefaloniju, ili neko drugo grčko ostrvo, duge vožnje autobusom jesu nešto što će mnogi dovesti u pitanje.

Međutim, ovakav način putovanja ne mora biti toliki bauk, posebno ako se putuje u društvu i ako se adekvatno prirpemite, tako da predupredite potencijalne poteškoće prilikom ovakvog putovanja. Glavna smernica bi trebalo da vam bude plan i program puta, koji će vam dati osnovne informcije o tome kako će izgledati vaš putovanje.

Pripremite torbu sa stvarima koja će ići sa vama u autobus

Baš kao što se prtljag u avionu deli na ručni i predati prtljag, tako i vi u autobusu možete rasporediti stvari koje ćete poneti tako što ćete većinu stvari spakovati u kofer koji će ići u prtljažnik, i torbu ili ranac koji će ići sa vama u autobus. Ovo je praktično iz više razloga. Pre svega vaš kofer će biti rasterećeniji, sve važne stvari neophodne za sam put biće u rancu.

Šta sve treba poneti u torbi? Počnite pakovanjem osnovnih stvari za higijenu, možete početi od sapuna ili gela za umivanje lica, zatim spakujte i četkicu za zube i pastu, te na prvoj pauzi na pumpi možete oprati zube i osvežiti se. Obavezno ponesite sve vrste maramica, jer ne znate kako će biti opremljeni toaleti u koje ćete svraćati na pauzama.

Poželjno je da ponesete i manji peškir. Ako je vožnja tokom letnjih meseci, ponesite tanju majicu za presvlačenje jer je vrlo verovatno da ćete se oznojiti, posebno ako ćete praviti tehničke pauze u nekim od gradova na putu. Ipak, s obzirom da klima u autobusu može biti vrlo jaka, što posebno smeta tokom noći kada želite da zaspite, nikako ne zaboravite na duks.

Kako sa pakovanjem hrane?

Svima nam je poznato da se na put ne kreće bez neke grickalice ili sendviča za put. Međutim, to što je u pitanju duže putovanje ne znači da treba da ponesete mnogo više hrane. Pre svega, vozači autobusa su u obavezi da naprave pauzu na svakih par sati, tako da duga vožnja ne znači da ćete 10 ili 12 sati biti osuđeni samo na autobus.

Osim toga, ako ponesete previše hrane ona će oduzeti dosta mesta. Takođe, u periodu koji mnogi biraju za letovanje, odnosno u letnjim mesecima, češće se dešava da se nešto od hrane pokvari što može izazvati vrlo neprijatnu scenu. Zato pametno pakujte hranu, ne zaboravite vodu, i spakujte namirnice koje se ne kvare brzo.

Prilagodite dobijeni kutak svojim potrebama

Složićemo se da je komfor u autobusu ograničen, ali to ne znači da on ne postoji. Pre svega, savremeni autobusi imaju veća sedišta, kao i veći razmak između sedišta. Potom, u nekim autobusima ćete pronaći utičnice za punjač, što je zasigurno sjajna prednost posebno prilikom dugih vožnji.

Vi možete doprineti udobnosti tako što ćete spakovati putni jastuk i tanje ćebe, koji će vam itekako poslužiti tokom noćne vožnje. Zatim, ako imate mesta, možete spakovati i papuče koje ćete obuti tokom vožnje kako vam noge ne bi sve vreme bile u zatvorenoj obući.

Ponesite eksternu bateriju za telefon, u slučaju da nema utičnica, a možete poneti i laptop sa sobom. Obavezno spakujte slušalice i pripremite muziku za put.

Ukoliko nemate problem sa tim da čitate tokom vožnje, možda i najbolji način da vam duga vožnja lakše padne je čitanje. Tako da vaša razbibriga može biti knjiga, koju već dugo želite da pročitate i pustite da vas mašta odvede na neko potpuno drugo mesto dok se vozite do željene destinacije.

Duga vožnja autobusom ima jednu veliku prednost u odnosu na ostale – možete upoznati vaše saputnike, sa kojima ćete se družiti tokom čitavog putovanja. A kada se nađete u dobrom društvu sve pada mnogo lakše!

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas