Preuzmite besplatno mobilnu aplikaciju InfoLo i budite obavešteni !

Kako će izgledati put Ruma-Šabac-Loznica

Saobraćajnica Ruma–Šabac–Loznica trebalo bi, ako se sve bude odvijalo po planu, da bude gotova do maja 2025. godine.

Ipak, postoje najave da će se projekat ili pojedine deonice završiti pre ugovorenog roka, ali nije moguće u ovom trenutku davati pouzdane procene o tome, navode  iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI).

Saobraćajnica se sastoji iz tri celine – auto-puta od Rume do Šapca, mosta preko Save i brze saobraćajnice od Šapca do Loznice. Trenutno se na svakoj od njih radi sledeće:

  • deonica 1 je auto-put Ruma-Šabac: izvode se pripremni radovi koji su počeli u aprilu 2021. godine;
  • deonica 2 je most preko reke Save: radovi su započeli u junu 2020. godine, a fizička realizacija do polovine decembra 2021. godine iznosila je oko 62 odsto;
  • deonica 3 je brza saobraćajnica Šabac–Loznica: sredinom novembra 2021. izdata je privremena građevinska dozvola za pripremne radove na teritoriji Loznice, a prijava radova 6. decembra prošle godine, dok se za deo trase na teritoriji Šapca izrađuje tehnička dokumentacija.

Trasa će zaobići sela Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, što će rasteretiti ulice u ovim naseljenim mestima. Ispred Hrtkovaca biće izgrađen nadvožnjak s petljom, pošto će se autoput ovde ukrstiti sa državnim putem Ib reda broj 20, a zatim će u luku zaobići ovo i sledeće selo Jarak, ostavljajući ih s leve strane. Počev iz pravca Šapca, autoput će ići stranom sela Klenak bliže reci Savi, ostavljajući ovo mesto, kao i susedno Platičevo s desne strane. Nova trasa svuda ide kroz njive i nigde se ne ukršta s postojećom prugom Zvornik – Šabac – Ruma – naglašavaju u „Koridorima Srbije“.

Brza saobraćajnica prema Loznici takođe će zaobići sva naseljena mesta, kroz koja gotovo celom dužinom prolazi postojeći državni put Ib reda broj 26.

Nova brza saobraćajnica će s desne strane ostaviti Tabanović i Štitar, a s leve Majur, Slepčević, Duvanište, Petlovaču, Ribare, Prnjavor, Novo Selo, Lešnicu, Jelav i Lipnički Šor. Trasa puta ići će bliže reci Drini i završiće se u Lozničkom polju, zapadno od gradskog naselja Loznica, kod graničnog prelaza Trbušnica.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas