Kafu je najopasnije piti između 8 i 9 ujutru

Ukoliko svakog jutra ustajete rano, to znači da živite ždravim životom. Idete ranije u krevet, jedete više obroka tokom dana, verovatno i uspevate da uhvatite sat – dva slobodnog vremena za sebe, nemate čestih promena raspoloženja i, kako bi to lepo neki rekli, u dosluhu ste sa prirodom i prirodnim zakonima.

Međutim, veliki broj istraživanja je potvrdio da većina osoba koje rano ustaju, uživaju da jutro provedu uz kafu koju najčešće piju između 8 i 9 časova. Međutim ova navika, iako deluje relaksirajuće i bezazleno, može da naruši vaše zdravlje.

Istraživanje koje je objavio “Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” potvrđuje da ljudsko telo oko 8 i 30 časova ujutru proizvodi najviše kortizola, hormona stresa koji podiže nivo energije. On je odgovoran za povećanje krvnog pritiska i nivo šećera u krvi. Kada na sve to dodate šolju kafe sa dobrom dozom kofeina, kortizol se luči u većim količinama i organizam lako dolazi u stanje anksioznosti.

Dr Steven Miler kaže da kada pijete kafu od 8 do 9 sati ujutru, pijete je u vreme kada je vaše telo prirodno hitro, brzo i oprezno zahvaljujući kortizolu… Biće vremena za kafu posle 9.30 pa do 11.30 kada nivo ovog hormona u krvi opada i kada ćete osetiti pun efekat kafe.

Ako vam ujutru treba nešto toplo i osvežavajuće, popite čašu mlake vode sa limunom i medom, a kofein ostavite za kasnije.

Izvor: Telegraf

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas