KAD DINJE RUŽE POSTANU

svetislav stojanovic karving majstorSvetislav Stojanović, kuvar iz Banje Koviljače, svojim spretnim rukama razno voće i povrće pretvara u umetnička dela. Potrebni su mu samo dobri komadi voća i povrća, ideja i ne tako mnogo vremena da uradi ono što je za večinu ljudi ravno nemogućoj misiji.sveto-karving-1
Karvingom je,kaže, počeo slučajno da se bavi. Na internetu je video snimak jednog tajlanđanina kako nožićem po kori voća i povrća pravi čuda, pa je odlučio sam da pokuša, za početak na krompiru. Nedugo zatim prijavio se na takmičenje u rezbarenju voća i osvojio treće mesto u konkurenciji već iskusnih Karving majstora. Nastavio je da radi i postao pravi majstor.
U radu se koristi jedan manji nožić koji je, na početku sam napravio a kasnije na poklon iz Nemačke je dobio taj tajlandski nož, koji je sa obe strane dutina se stiče vremenom, ali ipak neophodan je talenat i volja da se radi.
Na voće i povrće stavlja razne motive u zavisnosti od svečanosti za koje ih pravi, a njegovih ruku dela ukrašavale su mnoga venčanja, punoletstva, krštenja.
sveto-karving-2Sveto kaže da inspiraciju pronalazi svuda, tehnika je slična duborezu, rezbari se samo kora dok ostalo ostaje netaknuto i jestivo. Slikao je on svojim nožićem imena, mladence, likove slavljenika, prave korpe, ptice, labudove. Svaki rad je pravo umetničko delo, a on mnoga od njih nije fotografisao.
Sveto je, inače, odličan kuvar, u njegovim veštinama uživali su u inostranstvu ali i u našim najprestižnijim hotelima i restoranima.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas