Jadarit sprečava izgradnju pruge Valjevo-Loznica

Pruga Valjevo – Loznica za sada se neće graditi jer joj treba promeniti trasu, i to zbog predstojeće eksploatacije „srpske nafte“, rude jadarit otkrivene na tom području, saznaje „Blic“.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu građevine, infrastrukture i saobraćaja , izgradnja nove jednokolosečne pruge između dva grada zapadne Srbije, dužine 68 kilometara, „jedan je od potencijalnih projekata u železničkoj infrastrukturi“.

Zbog potreba eksploatacije rude jadarita u ovoj oblasti, neophodna je izmena trase ove pruge u dužini od oko sedam kilometara. Zbog toga je u toku izrada izmene idejnog projekta, kao i planske dokumentacije za deo trase pruge koja se menja – kažu u Ministarstvu.

„Rio Tinto“ planira da konačnu investicionu odluku o početku gradnje rudnika jadarita donese ove godine, a to svakako mora pratiti i izmena projekta trase pruge.

Rezerve jadarita, popularno nazvanog „srpska nafta“, u nalazištima u dolini Jadra, po proceni Ministarstva energetike, iznose oko 136 miliona tona, što bi moglo da pokrije 10 odsto svetskih potreba za litijumom.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas