U Naučno-obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, od 10 marta će biti postavljena izložba, posvećena dr Dragi Ljočić, prvoj lekarki kod Srba, velikoj zadužbinarki i ženi koja je istrajavala u borbi za rodnu ravnopravnost, ali i ratniku za slobodu otadžbine, čiji je autor Aleksandra Delić, novinarka i publiciskinja iz Šapca.
Izložba će biti u ovoj ustanovi, koja je za društvene nauke kao Petnica za prirodne, gostovati dve nedelje, posle čega se „seli“ u Bijeljinu.Gosti izložbe biće, pored ostalih, dobitnici nedavno uspostavljenog priznanjan „Draga Jočić“, koji dodeljuje Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika preko svog Naučnog veća na čijem je čelu akademik profesor dr Mirko Kerkez.
U petak će u Tršiću, pod pokroviteljstvom grada Loznica, biti održana svečana sednica SKANU, gde će biti reči o rodnoj ravnopravnosti i sjajnim primerima iz grada Loznica.
-Imajući u vidu koliko su žene zastupljene na svim poljima života i rada u Vukovom kraju, prosto je prirodno bilo da prva podela tog visokog priznanja bude baš u lozničkom kraju, u Tršiću, gde najlepše „žubori“ srpski jezik -kaže Dragan Damjanovoć, predsednik SKANU. -Gradonačelnik Loznice, inače i akademik SKANU,u minulim godinama, ne samo što je sa saradnicima, uspeo da reši mnoštvo infrastruktirnih poduhvata, već je radio uspešno da prosveta, kultura, nauka i sport imaju izvandredne uslove, ali i da se i tge kako čuje reč žena, da se podstiče rađanje, sklapanje brakova i čuva svetinja kao što je porodica.
Mr Olgica Samoilović, Lozničanka koja je nedavno otvorila tradicionalnu manifestaciju „Svet žena“, kao vrsna umetnica koja je iz prirode uzela blaga koja su najblagotvornija za ljude, kaže da je Loznica, „nesumnjivo jedna od najboljih „adresa“, ne samo u Srbiji, kada je reč o položaju i uticaju žena u svim oblastima života i rada.
-Raduje nas odluka SKANU da prve nagrade koje nose ime čuvene lekarke, Šapčanke i Srpkinje, dele baš u Tršiću -kaže Samoilovićeva. -Kroz podsećanje na Dragu Jočić, podsećamo ljude na dobra, koja su nasušna potreba baš ovog doba.Samo solidarnost, ljubav, međusobno poštovanje, razumevanje i posvećenost poslu mogu da vode u progres.U Loznici se to baš vidi.I jasno je da smo sve bliži ostvarenju legendarnih reči vladike Nikolaja, „ sa se Srbi slože, obože i razmnože“.

 

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas