Izgorela Etno kuća “Dvorska” ikonostas ostao netaknut (foto)

Nemarnošću nekoliko mladića koji su bili gosti u kući, vatrena stihija progutala je u Dvorskoj nešto što je vlasnik Slavko Živanović stvarao sa velikom ljubavlju 10 godina. Poznati krupanjski prosvetni i medijski radnik, dao je kuću na uslugu mladićima koji su tu proveli noć a potom otišli svojim kućama. Plamen iz kamina stigao je do greda koje su se zapalile i buktinja se raširila. Prve komšije pritekle su u pomoć gašenja ali bezuspešno. Kuća je izgorela u ranim jutarnjim časovima.

Zanimljivo je što su ikone Sv.Nikole i Spasovdana ,slave sela, samo potamnele a ikona Belog Anđela ostala čitava.

Živanović je kuću radio sa puno ljubavi imao je  na desetine i desetine raznih eksponata, od gusala, pribora koji je korišćen za spremanje jela, rad u kući i oko nje, na njivi, zatim nošnji, vezova, tkanja iz starih vremena. Čitav zavičaj je stavio u jedno malo mesto.

Komšije i roditelji dece već su stigli da pomognu Slavku u renoviranju, spremni su da sve vrati u prvobitno stanje jer je Slavko to zaslužio kao čovek i humanista.

-Žao mi je naravno ali sa druge strane dobro je da nema žrtava, momci su otišli na svu sreću kućama da su ostali ne znam kako bi to podneo. Sve se da napraviti ponovo ali ništa nije vrednije od ljudskog života. Momke kojima sam dao kuću poznajem kao i njihove roditelje, to su dobri momci ali desilo se, život ide dalje – kaže Slavko Živanović za Loznica Info.

Pogledajte fotografije kako je izgledala Etno kuća “Dvorska”

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas