IZBOR LIČNOSTI ZA PONOS LOZNICE: Nagrada „Dobrinka Biba Mirković-ličnost Loznice za ponos“ posthumno Zorici Višnjić

Nagrada „Dobrinka Biba Mirković-ličnost Loznice za ponos“, dodeljena je, na svečanosti u „Sunčanoj reci“, posthumno Zorici Višnjić, nedavnio preminuloj glavnoj i odgovornoj urednici i suvlasnici „Lozničkih novosti“, višegodišnjoj novinarki Radio Podrinja i Lozničkih novina RTV „Podrinje“, višpegodišnjoj čelnici Lokal presa i članici Saveta za štampu.
Priznanje je, od porodice Mirković, Ružice, Mirka i Zorana, primio Pero Višnjić, suprug naše koleginice, koja je ostavila dubok trag u srpskom i jugoslovenskom novinarstvu.

-Uvek i šta god je radila, od prvog radnog dana u Radio Podrinju, gde je došla odmah po završetkka Fakulteta političkih nauka, bila je borac za istinu, za novinarstvo, za ljudska prava i slobode, zaštitnica ugroženih, obespravljenih, ucveljenih, prevarenih i izigranih u godinama iza nas gde je svega toga i te kako bilo -stoji u obrazloženju odluke žirija koja je jednoglasna. -Nije dozvolila da joj bilo ko kroji uređivačku politiku, već samo standardi novinarske profesije i njeni lični aršini koji su se zasnivali pre svega u uvažanju ljudi i služenje njima i istini, ali tako, što da ne kažemo, i Bogu.
Trepela je, kako se navodi, Zorica, zbog posvećenosti profesiji, „ mnoge atake, uglavnom podmukle, jadne i bedne“.

-Nikad se nije požalila čak i kad su neki iz Gornjeg Jadra priznali da su lažno ljagali i nju i njenu porodicu.Zorica je na njih gledala kao na mučenike, bez izgovorene i jedne reči.To je samo ona znala.Kakav je život i put, svih ovih godina, u lokalnoj štampi, privatnoj ne treba da se naglašava.Zorica je, sa svojim saradnicima, izgradila redakciju za primer u srpskom novinarstvu, danas.Radovala je čitaoce i novim brojevima novina i sjajnim kolumnama.Oduševljala je čitaoce kao slušaoce kada je svojevremeno bila na čelu Drugog programa Radio Podrinja, namenjenog za mlade, koji su slavili do neba za ono što je, tada, činila za njih -istako je žiri.

Kako je rekao predsednik sedmočlanog žirija Vladimir Mitrić, novinar „Novosti“, odluak je doneta jednoglasno, „a u najužu konkurenciju ušlo je devet predloga“.
-Ličnost za ponos grada postala je davno -rekao je Mitrić. -Baš davno.Mnogo će vode još da protekne Drinom dok lozničkim ulicama ne prošeta tako snažna, obrazovana, kulturna, šarmantna, časna i poštena sugrađanka i novinar po vokaciji.Bila je ponosna na svoju porodicu koja ju je u svemu podržavala kao o oni nju.I to do samog kraja života.
V.Mitrić

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas