Хитно преиспитати одлуку о рестрикцијама на Старом мосту

     Социјалдемократска странка Мали Зворник апелује на Сталну мешовиту комисију да хитно преиспита одлуку надлежних граничних служби Републике Србије и БиХ о затварању пешачког саобраћаја на граничном прелазу Стари мост за нерезиденте општина Мали Зворник (Србија) и Зворник (БиХ).

Напомињемо да је слободан проток пешачког саобраћаја на граничном прелазу Стари мост загарантован Споразумом између Србије и БиХ о пограничном саобраћају. Споразум дефинише да право на кориштење граничних прелаза наведених у Споразуму имају грађани свих општина које се налазе у пограничном подручју од 10km уз границу. Споразум дакле поред општина Зворник и Мали Зворник обухвата и територије општина Лозница, Љубовија, Бајина Башта и друге (у Србији) али и општине Бијељина, Братунац, Сребреница… (у БиХ) те овакву одлуку сматрамо неоправданом и нерационалном.

„Сматрамо да је оваква одлука надлежних граничних служби у Србији и БиХ дискриминаторска јер је Споразумом између Србије и БиХ о пограничном саобраћају јасно дефинисано да се саобраћај на Старом мосту не ограничава само на становнике Малог Зворника и Зворника.“ изјавио је повереник СДС у Малом Зворнику Владимир Недић.

Стога, СДС Мали Зворник сматра неоправданом одлуку да се проток пешачког саобраћаја на Старом мосту дозволи само становницима општина Мали Зворник и Зворник, већ би функционисање граничног прелаза требало вратити на пређашње стање, када су становници свих пограничних општина из Споразума неометано могли користити тај гранични прелаз.

„Оваква одлука је већ првог дана створила низ проблема грађанима који живе на једној страни Дрине, а раде на другој. Многи од њих данас нису успели доћи на посао или су каснили узимајући у обзир да је гранични прелаз у Каракају оптерећен и да су задржавања знатно дужа у односу на гранични прелаз Стари мост.“ истакао је Недић.
СДС Мали Зворник упозорава да је оваква одлука удар и на кућни буџет али и на време грађана, јер ће сада уместо директног, пешачког, преласка у Зворник/Мали Зворник грађани морати да плаћају услуге ауто-превозника али и да беспотребно троше време јер су посредством Старог моста за пар минута били на другој страни Дрине, док се оваквом одлуком, време утрошено за прелазак на другу страну Дрине, кориштењем граничног прелаза у Каракају, повећава на пола сата.

„Одлука је створила низ проблема за грађане и додатно их оптеретила, а уједно сматрамо и да ће негативне последице одлуке тек постати видљиве на економско-друштвеном плану.“ упозорио је Недић.

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas