Gurdeljević prvi doplivao do časnog krsta

Pobednik plivanja za Bogojavljenskim krstom koje je po sedmi put održano na Drinskom jezeru kod Malog Zvornika je Danko Gurdeljević (24) iz Malog Zvornika.

U potrazi za krstom u ledenoj vodi Drine bilo je ukupno 47 učesnika u tri kategorije, od čega je bilo 40 amatera, 3 žene i 4 profesionalca iz Srbije, Republike Srpske i Švajcarske. Najbolji u amaterskoj kategoriji  među 40 učesnika i osvajač časnog krsta je Danko Gurdeljević iz Malog Zvornika. Pobednica u ženskoj kategoriji je Andrijana Vuković (16)  iz Bjeljine, dok je pobednik u profesionalnoj kategoriji Nemanja Vojinović (25) iz Bjeljine.

Krst za kojim su plivali takmičari dugačak je 65 centimetara, težak 2,7 kilograma i obliven bronzom. Takmičari su do krsta morali da preplivaju 33 metra, što simbolizuje godine života Isusa Hrista. Pobednik je dobio krst u trajno vlasništvo, kao i jedan manji zlatnik, a svi učesnici su dobili prigodne nagrade.  Pre plivanja održana je liturgija u crkvi Sabora Srba svetitelja i litija do jezera.

Takmičenje je blagosiljao vladika šabački Lavrentije, a organizatori su crkvena opština Mali Zvornik i plivački klub „Drina“ iz Loznice, uz pokroviteljstvo opštine Mali Zvornik i saradnju sa Turističkom organizacijom opštine Mali Zvornik.

O bezbednosti učesnika brinuli su spasioci UFK „Lagator“ iz Loznice. Manifestaciji je prisustvovalo oko 1000 gledalaca.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas