Grad Loznica raspisao konkurse koji će obradovati stanare zgrada (video)

Danas su raspisana četiri konkursa vezana za unapređenje svojstava zgrada pa je tim povodom gradski menadžer Dejan Stalović organizovao konferenciju za medije. To su za Lozničane dobro poznati konkursi kojima se značajno unapređuje stanje fasada, instalacija, uređaja, opreme i krovova.

Ono što je od posebnog značaja je činjenica da je za konkurs za fasade iz budžeta izdvojeno 47 miliona i 800 hiljada dinara pri čemu grad učestvuje 70 procenata u ovim troškovima, rekao je Stalović, ističući da se ove aktivnosti realizuju na inicijativu gradonačelnika Loznice, Vidoja Petrovića, već nekoliko godina unazad.

– Mogao bih reći da zaista imamo jedan neverovatan odziv kako ljudi koji žive u zgradama tako i upravnika zgrada koji su uzeli veliko učešće da bi se ovi konkursi realizovali. Konkursom su obuhvaćene stambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, zgrade javne namene na teritoriji celog grada Loznice. Dokumentacija je veoma jednostavna, mnogi to već znaju, reč je o „papirologiji“ koja sadrži ulicu i broj zgrade, izjavu upravnika stambene zajednice od kada je zgrada u upotrebi, kao i rešenja o registraciji stambene zgrade. U konkursnu dokumenatciju unose se svi ostali detalji kako i na koji način se mogu podneti prijave, zatim kako će komisija rangirati izbor projekta i postupak odlučivanja koje su fasade u pitanju. Konkurs traje 30 dana od dana raspisivanja što stoji i na sajtu grada Loznice. Ističem da su to dobro poznati konkursi za unapređenje svojstava zgrade u smislu popravke instalacija, uređaja, opreme i krovova. Za svaki od ova tri konkursa obezbeđena su po tri i po miliona dinara budžetskih sredstava, a učešće grada u realizaciji ovih aktivnosti iznosi do 50 procenata, kazao je gradski menadžer.

Inače, ovde su malo drugačiji uslovi za podnošenje prijave, jer je potrebno da učesnik konkursa u trenutku podnošenja dokumentacije ima 10 procenata od vrednosti premera i predračuna, da bi se time kvalifikovali i pokazali svoju ozbiljnost pri bodovanju. Rok za podnošenje prijave za ova tri kokursa je 20 dana od dana objavljivanja javnog konkursa na internet stranici grada Loznice gde je navedena i sva ostala obavezna dokumentacija za konkurs.

– Jako zanimljiva činjenica koju bih istakao je da je od 2020. godine, od kada se počelo sa ovim aktivnostima bilo 27 potpisanih i realizovanih ugovora, 2021. godine bilo ih je 60, da bi prošle, 2022. potpisali 77 ugovora, dakle ukupno 164 potpisana i realizovana ugovora. Od toga je 11 urađenih termoizolacionih fasada, rekonstruisano je 22 krova, u 36 zgrada smo uradili novu opremu i uređaje, a kada su instalacije u pitanju reč je o 95 stambenih zajednica. Konkursi kod fasada nalažu da cela zgrada mora konkurisati, pa tako ukoliko ima dva ili više ulaza oni se moraju dogovoriti i podneti zahtev zajednički, dok se kod krovova može raditi parcijalno ukoliko to tehnički uslovi zadovoljavaju, rekao je u izjavi za lozničke medije gradski menadžer deleći utisak da sa dosadašnjom i budućom realizacijom ovih projekata postižemo više ciljeva, pre svega bezbednost, kvalitet života, energetsku štedljivost a sve to daje i lepši estetski izgled grada. Ponovio je da ova tri konkursa bez fasada traju 20 dana, i biće realizovani do kraja godine, a kada su fasade u pitanju on traje 30 dana. Svi zainteresovani će pozvati izabranog izvođača radova, gde je gradska komisija tokom godine sprovela zakonitu proceduru javne nabavke, posle čega će izvođač izaći na lice mesta i u skladu sa parametrima dati predračune, da bi se potom pristupilo potpisivanju ugovora.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas