Godišnjica Gučevske bitke

default

U nedelju će, u 11 sati, biti obeležena 108. godišnjica Gučevske bitke,polaganjem venaca na spomen-kosturnicu na Gučevu , saopšteno je iz Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

Posle polaganja venaca predstavnika Grada Loznice, udruženja i ustanova govoriće istoričar Milan Jugović, a biće priređen i prigodan program.
Na istom mestu nagrade najboljim učesnicima književno-pesničkog konkursa ‘’Srpska heroina Milunka Savić’’, uručiće Momir Savić, loznički majstor fotografije.
U programu obeležavanja godišnjice ‘’Bitke iznad oblaka’’ učestovaće i udruženje ‘’Gučevski marš’’, koje će tog dana krenuti peške iz tri pravca, iz Loznice, Banje Koviljače i Budimlije do spomenika na Gučevu.
Borbe na Gučevu vođene su 55 dana, od 8. septembra do početka novembra 1914. godine. To je bila jedna od prvih rovovskih bitaka na svetu i jedna od najtežih borbi u Prvom svetskom ratu.
Za one koji žele da odaju počast junacima sa Gučeva u nedelju je obezbeđen organizovan autobuski prevoz, sa parkinga pored železničke stanice. Polazak je u 9 i 30 časova.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas