Šesti po redu festival LilaLo održan je od 11. do 16. jula 2023. godine u Loznici pod pokroviteljstvom grada Loznice a u organizaciji Turističke organizacije grada Loznice.
LilaLo je muzičko scenski festival posvećen narodnom običaju lilanje koji se odvija 11.jula uveče, uoči Petrovdana, na brojnim lokacijama na celoj teritoriji grada Loznice, a posebno je atraktivan u urbanoj zoni grada gde je organizovano i centralno gradsko LILANjE u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, karakteriše ga vizuelna impresija igre sa plamenom, razdraganost i veselje učesnika. Ideja za festival LilaLo ( lilanje u Loznici ) nastala je u želji da zbližimo tradicionalno i moderno, da tradiciju prikažemo na jedan savremen način i sačuvamo je za generacije koje dolaze, zato kažemo da je LilaLo više od festivala, postaje novi brend grada ali i atraktivna turistička ponuda sa ciljem promocije turističkih sadržaja grada.
Svojim konceptom festival je za samo par godina stekao veliku popularnost kod šire publike, ove godine beleži preko 50 hiljada posetilaca kao i veliki broj lokalnih, nacionalnih i međunarodnih medija (FIJET), blogera, influensera, putopisaca, snimatelja i fotografa koji su izveštavali , prenosili svoje utiske, i složili se da je LilaLo danas jedan od najveselijih i najspektakularnijih festivala Srbije. Posebno smo počastvovani posetom velikog broja zvaničnika, predstavnika ambasada i uvaženih gostiju koji su sa nama podelili radost lilanja i pratili program festivala koji se odvijao u Loznici, Banji Koviljači i Tršiću. Gastro brend festivala je jabuka petrovača, autohtona vrsta jabuke, a ove godine su se gosti zasladili i sa LilaLoladom i LilaLo bombonama i bili u prilici da degustiraju vrhunska zanatska piva i kupe neki iz široke palete LilaLo suvenira, rukotvorina i domaćih proizvoda.
Na teritoriji grada Loznice postoje dve prelepe crkve posvećene Sv. Apostolima Petru i Pavlu, u Lešnici i Banji Koviljači. Praznik Petrovdan se posebno obeležava organizovanjem smotre folklora „Sastanak“ u parku Banje Koviljače uz učešće KUDova sa obe strane reke Drine, nakon koje svi učesnici zajedno sa prisutnom publikom zaigraju „Kolo za dukat“ a najveštiji igrači se bore da osvoje LilaLo dukat.
U okviru festivalskih dana publika je mogla da uživa u vrhunskim koncertima Stefana Milenkovića, Parnog Valjka, Crnih Mambi, Zejne, Artan Lilija, Kejt i Kendi i Buč Kesidija kao i muzičkim nastupima Kvarteta Uvertira, Škole rok gitare, Crne Strele i Grupe Solo iz Loznice. Za ljubitelje pozorišta i LilaLo teatra predstave su izvodili glumci Omladinskog pozorišta iz Loznice i Bitef teatra iz Beograda kao i performeri Teatra MIMART i stendap komičari. Održana je izložba fotografija „Alžirska Sahara“ kao i izložba slika „Tropiko“ mlade umetnice iz Loznice Jelisavete Petričić. Festival LilaLo posebno afirmiše stvaralaštvo mladih. Veliko interesovanje je izazvalo takmičenje „Brkovi po Vuku“ u Tršiću gde je izabran najbrkajlija iz cele Srbije.
Programi za decu su izvođeni u okviru LilaLo uživaonice sa animatorima, predstavama, interaktivnim radionicama za izradu LilaLo novčića i vezom, filmskim i foto radionicama, a posebno iznenađenje izazvala je specijalizovana poštanska markica i razglednica LilaLo festivala. Atrakcija je bila i jedinstvena LilaLo ulica u srcu grada, posmatranje zvezda sa vidikovca iznad grada, dok se LilaLo avantura odvijala u gejming sobi postavljenoj u pešačkoj zoni poslednjeg dana festivala uz prisustvo astronauta iz UV Dance sa porukom za kraj – Loznica je grad budućnosti !
Ulaz za sve događaje je bio besplatan.
U kreiranju programa angažovali smo mlade iz Loznice, umetnike i entuzijaste, koji zajedno sa organizatorima čine deo LilaLo tima, a u organizaciji i realizaciji festivala učestvovao je veliki broj volontera i saradnika, ljubitelja festivala LilaLo. Najzaslužnijim za doprinos razvoju festivala uručene su plakete LilaLo 2023.
Utisak ovogodišnjeg festivala je radost mladih. Zadovoljna i nasmejana lica gostiju i publike nam govore da je LilaLo i ove godine bio veličanstven ! Vidimo se na sledećem, od 11. do 14. jula 2024. godine, a u međuvremenu uživajte u narednim događajima koji se organizuju u Loznici- gradu festivala, kao i u turističkoj ponudi Loznice za koju gosti kažu da je azbuka domaćeg turizma.

foto Aleksandar Stojanovic
foto Aleksandar Stojanovic
foto Mina Purić
foto Mirko Šuka
Foto Mirko Šuka
foto Tomislav Lukić

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas