Ekserima zakovao testise na Crvenom trgu u znak protesta

Umetnik iz Sankt Peterburga Pjotr Pavelenski ekserima je zakucao sopstvene testise za kaldrmu na Crvenom trgu ispred Lenjinovog mauzoleja u znak protesta protiv sveopšte političke apatije u ruskom društvu, javlja informacioni portal Grani.ru.

Pavlenski se skinuo i potpuno go izveo svoj performans pod nazivom Fiksacija. Učinio je to na ruski Dan policije i to na najpoznatijem mestu u Rusiji koje istovremeno presdstavlja i simbol vlasti.

Goli umetnik koji posmatra na svoje testise prikovane za kaldrmu Kremlja je metafora apatije, političke indiferentnosti i fatalizma savremenog ruskog društva.

Nije bahatost administracije ta koja društvo lišavamogućnost da dela, već fiksacija na svoje poraze i gubitke – to nas zabija u kaldrmu Kremlja, to je ono što od ljudi stvara armiju apatičnih statua koje strpljivo čkaju na svoju sudbu, napisao je Pavlenski na svom blogu, prenosti Gazeta.ru.

Policija je Pavelenskog najpre pokrila čaršavaom, a potom odvezla u bolnicu, a video snimak performansa se vrlo brzo našao na internetu.

Nakon što mu je ukazana hitna medicinska pomoć, Pavelenskog je odvela policija na informativni razgovor, prenosti Gazeta.ru.

Više na 24sata

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas