U Naučno-obrazovno kulturnom centru “Vuk Karadžić” u Tršiću danas je otvorena druga kolonija pustovanja u organizaciji Etno-mreže Srbije iz Beograda i podršku Turističke organizacije grada Loznice, Centra za kulturu “Vuk Karadžić”, Udruženja poslovnih žena “Kreativna vizija”, NALED-a i ambasada Amerike i Kanade u Srbiji.

Na koloniji učestvuje dvanaest žena, članica udruženja iz Novog Pazara, Kladova, Pančeva, Sombora, Sremske Mitrovice, Inđije, Malog Zvornika i Loznice, koje za svoje rukotvorine koriste staru tehniku obrade vune.

Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije poželela je dobrodšlicu prisutnima

– Čast nam je da budemo domaćini koloniji čiji praktični rad nadzire Uruženje poslovnih žena “Kreativna vizija”, a koju organizuje Etno-mreža Srbije iz Beograda. Ovo je dobra prilika da predstavimo naš kraj, da goste upoznamo sa našom kulturom i tradicijom, a da ujedno oni nauče i nešto novo što će im koristiti u izradi rukotvorina kojima se inače bave. Raduje nas i to što su posetu koloniji najavili ambasadori i diplomate iz nekoliko zemalja i da će prisustvovati radionici pustovanja. Sada smo sasvim sigurni da će ova kolonija prerasti u tradiciju i da ćemo i naredne godine moći da ugostimo nove učesnike 

Tehnika pustovanja je jedinstvena u stvaranju odevnih i drugih predmeta i prenosi se kao deo tradicije od starih vremena do danas. Tokom kolonije, koja se završava u subotu, u holu centra “Vuk Karadžić” izloženi su radovi nastali prošle godine.

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas