Dominikanska republika – raj na Karibima

Dominikanska Republika je jedna od najpoznatijih karipskih destinacija koja privlači turiste iz celog sveta.

Sa svojim prelepim plažama, tirkiznim vodama i bogatom kulturom, ova zemlja nudi raznovrsne mogućnosti za odmor i istraživanje. U ovom članku, upoznaćemo se sa nekim od najpopularnijih destinacija u Dominikanskoj Republici.

Punta Kana – rajske plaže Dominikane

Punta Kana je jedno od najpoznatijih turističkih mesta u Dominikanskoj Republici. Ova destinacija privlači hiljade turista svake godine svojim prelepim belim peskovitim plažama i kristalno čistim tirkiznim vodama.

Dominikana može se pohvaliti nekim od najlepših svetskih plaža, ali plaže u Punta Kani su zaista raj na zemlji. Bavaro Beach je jedna od najpoznatijih plaža u ovom području, sa mekanim peskom i palmama koje pružaju prirodnu hladovinu. Ovde možete provesti dane ležeći na suncu, plivajući u toplom moru ili se upuštajući u razne vodene sportove kao što su snorkeling, ronjenje ili vožnja jet-skijem. 

Pored plaža, Punta Kana nudi i luksuzna odmarališta koja su idealna za opuštajući odmor.

Mnoga odmarališta imaju all-inclusive opciju, što znači da su hrana i piće uključeni u cenu smeštaja. Ovo je odlična opcija za one koji žele da se potpuno opuste i uživaju u svim pogodnostima koje odmaralište nudi, kao što su bazeni, spa centri, restorani i barovi.

Takođe, u Punta Kani možete uživati u lokalnoj kuhinji i kupovini suvenira.

Ovde se nalazi veliki broj restorana koji služe tradicionalna dominikanska jela, kao što su mofongo (pržene banane sa mesom) i sancocho (tradicionalna supa). U prodavnicama možete pronaći suvenire kao što su rukotvorine, nakit od poludragog kamena i tradicionalne dominikanske cigare.

Santo Domingo – kolonijalni šarm

Santo Domingo je glavni grad Dominikanske Republike i jedan od najstarijih gradova u Americi. Sa bogatom istorijom koja seže unazad više od pet vekova, Santo Domingo je fascinantan spoj kolonijalne arhitekture, živopisne kulture i modernog života.

U samom srcu grada nalazi se kolonijalni deo, koji je proglašen za svetsku baštinu UNESCO-a.

Ovde možete prošetati uskim kaldrmama i diviti se prelepim kolonijalnim zgradama koje datiraju iz 16. veka. Posetite Katedralu Santa Maria la Menor, koja je najstarija katedrala u Americi, ili Alcazar de Colon, nekadašnju rezidenciju Kristofora Kolumba.

Pored autentičnog dela, Santo Domingo nudi i urbane delove grada sa modernim tržnim centrima, restoranima i noćnim klubovima. Ulica El Conde je popularna šetališna zona gde možete uživati u lokalnoj kuhinji, kupovini suvenira i posmatranju uličnih zabavljača.

Za ljubitelje umetnosti, preporučujemo posetu Muzeju umetnosti Moderne, gde možete videti dela dominikanskih umetnika. Takođe, u Santo Domingu se održavaju razni festivali i kulturne manifestacije tokom cele godine, gde možete doživeti autentičnu dominikansku kulturu.

Kada je reč o hrani, Santo Domingo je raj za ljubitelje morskih plodova i karipske kuhinje.

Ne zaboravite da probate Mama Juana, tradicionalno dominikansko piće koje se pravi od mešavine ruma, crnog vina i meda.

Samana – prirodna lepota

Samana je jedan od najlepših delova Dominikanske Republike, poznat po svojoj prirodnoj lepoti i netaknutim plažama.

Ova oblast se nalazi na severoistoku zemlje i predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode i avanturiste.

Jedna od glavnih atrakcija u Samani je Nacionalni park Los Haitises. Ovaj park je dom brojnim vrstama ptica, biljaka i životinja, a karakterišu ga impresivne pećine i stenovite formacije. Možete istražiti park pešačenjem ili plovidbom brodom kroz mangrove i uživati u prelepim pejzažima.

Još jedna popularna atrakcija u Samani je Cayo Levantado, poznata i kao Bacardi Island. Ovo malo ostrvo sa belim peskom i tirkiznim vodama idealno je mesto za opuštanje i uživanje u sunčanju. Možete se opustiti na plaži, plivati u kristalno čistom moru ili istraživati podvodni svet prilikom ronjenja.

Za ljubitelje avanture, u Samani se nalazi i vodopad El Limon. Ovaj prelep vodopad visok je oko 50 metara i okružen je bujnom vegetacijom. Možete se prošetati kroz džunglu i stići do vodopada, gde se možete okupati u prirodnom bazenu ispod njega.

Ovo je zaista jedinstveno iskustvo koje ne smete propustiti!

Puerto Plata – avantura i kultura

Jedan od najinteresantnijih gradova u Dominikanskoj republici je zasigurno Puerto Plata, koji nudi spoj avanture i kulture.

Avanturisti će sigurno uživati u poseti Teleferico de Puerto Plata, gondoli koja vodi do vrha brda Isabel de Torres. Sa vrha se pruža spektakularan pogled na ceo grad i okolinu. Takođe, tu se nalazi i replika Hrista spasitelja, koja je jedna od glavnih turističkih atrakcija.

Još jedna atrakcija koja privlači avanturiste su Damajagua vodopadi.

Ovde možete uživati u spektakularnom prirodnom bazenu i skakanju sa vodopada. Ova aktivnost je idealna za ljubitelje adrenalina i nezaboravno iskustvo koje će vas ostaviti bez daha.

Kada je u pitanju kultura, Puerto Plata ima mnogo da ponudi. Možete posetiti Fortaleza San Felipe, staru tvrđavu koja je svedok istorije ovog regiona. Takođe, tu je i muzej Amber, gde možete saznati više o dragocenom baltičkom ćilibaru.

U samom centru grada nalazi se i prelepa katedrala Catedral San Felipe Apóstol, koja je jedna od najpoznatijih znamenitosti Puerto Plate. Ova prelepa građevina kombinuje kolonijalnu i viktorijansku arhitekturu i predstavlja važan deo kulture i istorije ovog regiona.

Ukoliko želite da se upoznate sa lokalnom kulturom, preporučujemo posetu Centralnom parku u Puerto Plati. Ovde možete uživati u lokalnoj muzici, plesu i hrani. Takođe, tu se nalaze i brojni štandovi sa suvenirima, gde možete kupiti autentične suvenire kao uspomenu na vaš boravak.

U zaključku, Dominikanska Republika je destinacija koja nudi raznovrsne mogućnosti za turiste. Bilo da želite opuštajući odmor na plaži, istraživanje bogate istorije i kulture ili avanturističke aktivnosti u prirodi, ova zemlja ima sve to. Bez obzira na vaše preference i budžet, sigurno ćete pronaći nešto što će vam se dopasti u ovom prelepom delu Kariba!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas