Doček Episkopa šabačkog Jeroteja u Malom Zvorniku

Iz Kabineta predsednika opštine Mali Zvornik saopšteno je da su predstavnici rukovodstva lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom opštine, Zoranom Jevtićem, u nedelju, 15. januara, u crkvi Sabora svih Srba Svetitelja u Malom Zvorniku, prisustvovali dočeku Episkopa šabačkog Jeroteja i Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je Njegovo preosveštenstvo služio u ovom hramu pred veliki pravoslavni praznik Bogojavljenja.
Navedeno je da je posle liturgije, u razgovoru čelnika opštine sa Episkopom Jerotejom, dogovoreno da on uskoro ponovo poseti opštinu Mali Zvornik i obiđe kulturno – istorijski kompleks „Podzemni grad Karađorđevića“, crkvu u okviru ovog objekta, kao i hram u steni, nedaleko od Podzemnog grada, u narodu poznatiji pod nazivom „Novi Ostrog“.
U delegaciji rukovodstva opštine Mali Zvornik, koja je u nedelju prisustvovala dočeku Episkopa šabačkog Jeroteja u crkvi Sabora svih Srba Svetitelja i učestvovala u razgovoru sa Njegovim preostveštenstvom, osim predsednika opštine, bio je zamenik predsednika opštine, Milisav Despotović i predsednik Skupštine opštine, Radovan Tadić.
Čelnici lokalne samouprave zajedno sa ostalim vernicima tokom nebozemne službe pratili su besedu Episkopa Jeroteja u kojoj je govorio o praznovanju Svetog Bogojavljenja.
„Kao što je poznato, u prvim vekovima hrišanstva Božić, Krstovdan i Bogojavljenje su se proslavljali u jednom danu, što se vremenom razdvojilo na različite datume praznovanja. Danas, iako se slave odvojeno, vidimo da je ostala povezanost praznika, budući da radost Hristovog rođenja traje do Krstovdana, što je crkva obeležila u vidu razrešnjenja posta. Današnjim Jevanđeljem crkva nas priprema za praznik Bogojavljenja, rekao je Episkop Jerotej, podsetivši vernike da Sveti Jovan Krstitelj, za koga je Sveti prorok Malahija još u Starom Zavetu radujući se prorokovao, upoređujući ga sa anđelom koji priprema narod za dolazak Hrista, dolazi kao Preteča, prethodnik, krsteći narod u Jordanu, krštenjem „pokajanja”, dok su oni ispovedali svoje grehe.
„Ova nedelja nam ukazuje da je za svaki važan praznik neophodna priprema, naročito u vidu očišćenja postom, molitvom i pokajanjem, kako ne bismo stradali od ognja svetosti, nego se dostojno poklonili Gospodu. Upravo zato su Svetom Jovanu Krstitelju dolazili ljudi iz čitave Judeje da se krste vodom pokajanja jer je narod željno iščekivao Mesiju, za čiji su se dolazak pripremali na ovaj način. Mi pak, na ovaj način, pažljivom pripremom, iz radosti Rođenja prelazimo u radost Bogojavljenja, u radost objave mesijanstva Hristovog“, rekao je Episkop šabački Jerotej u besedi pred vernicima u nedelju u Malom Zvorniku.

Nakon Svete liturgije, saborovanje je nastavljeno u porti ispred hrama, razgovorom Episkopa Jeroteja sa meštanima, da bi se upotpunilo ispred bogate trpeze u crkvenoj sali.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas