Đorđe Vukmirović izazvao ogromnu pažnju promocijom nove knjige

Promocija knjige ‘“Od slobode do stratišta – ustanak i nemački zločini u Jadru 1941. godine“ profesora istorije Đorđa Vukmirovića iz Loznice održana je u organizaciji Udruženja građana ‘’Memorijal Draginac’’ i Biblioteke Vukovog zavičaja sinoć u prepunom Vukovom domu kulture. Posećenost je bila tolika da su mnogi morali da se vrate jer Vukov dom nije mogao da primi toliku publiku. Ovo pokazuje, koliko je Vukmirović poštovan u našem gradu.

Knjiga je napisana  2019, a zbog situacije sa kovidom čekala je do sada na predstavljanje pred čitalačkom publikom. Knjiga je nastala na osnovu Vukmirovićevog diplomskog rada, a prethodilo joj je višegodišnje istraživanje po arhivima u Šapcu i Beogradu. Autor kaže da za ovu temu malo ko zna van Loznice i da su draginačke žrtve nepravedno zapostavljene.

– Cilj je da narod u Srbiji čuje i za 31. avgust 1941. kada je Loznica bila prva varoši oslobođena od Nemaca, ali i krvavi oktobar u Jadru iste godine. O oslobođenju Loznice se pomalo i priča, ali o žrtvama u Dragincu i ostalim selima Jadra ljudi van Loznice ne znaju ništa. Želim da sačuvamo od zaborava te žrtve i da ih zaboravom ne ubijemo još jednom – kazao je Vukmirović

Gost promocije bila je akademik Mira Radojević koja kaže da je imala sreću da budem mentor Vukmiroviću, da zajedno sa njim radi njegov diplomski i master rad, a potom bude i recenzent knjige.

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas