Deca u Srbiji prvo piće popiju već sa 13 godina

Prvo pijanstvo dožive sa 15, a više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, dok je više od 90 odsto probalo alkohol.

Mladi u Srbiji piju duplo više od vršnjaka u Evropi, a prvo pijanstvo najčešće dožive u petnestoj godini, pokazalo je istraživanje beogradske Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti. Kako istraživanja pokazuju, mladi najčešće prvo piće popiju u 13, dok prvo pijanstvo dožive sa 15 godina.

„Više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, dok je više od 90 odsto probalo alkohol“, kazao je direktor specijalne bolnice Aleksandar Vujošević. On je napomenuo i da se upravo iz te grupe regrutuju zavisnici od alkohola, a tome u prilog govori i činjenica da je svaki deseti lečeni alkoholičar mlađi od 30 godina.

„Pogrešni kulturoloski obrasci predstavljaju posebno veliki problem  a čak 76 odsto mladih je pilo kod kuće, a najčešće su ih posluzili upravo roditelji ili neko iz blize porodice. Mladi u Srbiji piju dvostruko vise nego njihovi vrsnjaci u Evropi“, upozorio je Vujošević. Prema sprovedenim istraživanjima učenika u srednjim školama: 89,1 odsto njih je probalo jedno ili više alkoholnih pića, 36,7 odsto mladića i 14,4 odsto devojaka redovno piju alkohol, a 42,2 odsto učenika se bar jednom napilo.

Pri tome, osobe muškog pola prednjače u opijanju. Primetan je pozitivan stav studenata prema alkoholu, kao i sve veći broj devojaka koje piju. Takođe, javlja se i stav u društvu da se isključuju, čak i osuđuju, osobe koje uopšte ne piju.

Izvor: Kurir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas