Deca od 3 do 5, 5 godina napisala knjigu

Biblioteka Vukovog zavičaja, u Loznici, od danas je bogatija za još jedno delo. Verovali ili ne, knjiga koju ćemo moći da čitamo i listamo u prostorijama biblioteke delo je mališana koji još ne znaju da čitaju i pišu. Reč je o klincima i klincezama od 3 do 5, 5 godina, a, svakako, u pomoć su pritrčali roditelji koji su uz vaspitače doprineli stvaranju „Knjige porodičnih priča i anegdota“. O ovome smo već pisali, prateći prestavljanje knjige u biblioteci škole u Lipničkom Šoru, a današnja manifestacija koja je počela u 12 časova, u Biblioteci Vukovog zavičaja, okupila je vaspitače, pedagoge, direktore, roditelje i decu. Sve je počelo predstavljanjem i dobrodošlicom, a završilo se, ponovo, humorom. Roditelji su čitali smešne pričice u kojima su glavni akteri njihovi mališani, kao i kraće anegdote. Svi mališani dobili su i bedževe.

„Poštovani roditelji i draga deco, ja želim da vas isped Predškolske ustanove „Bambi“ pozdravim, zahvalim što ste došli i što ste učestvovali u stvaranju ove velike porodične knjige, da se zahvalim roditeljima čija deca ne idu u predškolsko i u vrtić, koji su došli da svojim radom i svojim novim zalaganjem dopune ovu našu knjigu, da i oni dodaju neku svoju priču i anegdotu, da se, pre svega, zahvalim i našim saradnicima, Biblioteci Vukovog zavičaja koja nam je ustupila ovaj prostor gde sada boravimo i gde će ova prelepa knjiga nastaviti da živi, da traje i gde će svako moći da dođe da je pregleda i da je dopini.“, počela je Ivana Savić, v.d. direktora Predškolske ustanove „Bambi“.

Nakon uvodnog obraćanja, prisutnima se obratio i Staniša Čabarkapa, stručni saradnik u Predškolskoj ustanovi „Bambi“ u Loznici. On je istakao da će ova knjiga biti izvor informacija ali i nešto preko čega se mogu izraziti osećanja, stavovi i želje, kao i dobar način za podizanje samopoštovanja kod dece. Takođe je i pozvao da roditelji i deca koji nisu priložili svoju priču ili anegdotu to učine.

Ispred Biblioteke Vukovog zavičaja Dragan Tošić je rekao:

„Vi, najmlađi, a i vaši roditelji, možete da se pohvalite da ste već postali autori jedne knjige koja će se naći u biblioteci, još pre nego što ste naučili da čitate i pišete. To je nešto što je drago i nama, u biblioteci, a sigurno će biti drago i vama kada malo porastete.“

Knjiga anegdota i smešnih priča mališana iz Lešnice, Jadranske Lešnice, Kozjaka i Loznice, neće se iznositi iz biblioteke jer je, kako kažu, „problematična“ zbog formata i težine. Ovo je prva knjiga tog tipa, a iz biblioteke kažu da očekuju da će biti čitana, pogotovo od strane autora, a i „deci će to biti posebno interesantno kada malo porastu da dođu da vide kako je to sve izgledalo.“

IMG_0191

 

Katarina Despotović

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas