Na Mačkovom kamenu, kod spomen kosturnice čuvene bitke iz Prvog svetskog rata, meštani se samoinicijativno okupljaju prve nedelje posle Vidovdana.
Tri susedne opštine, koje se ovde graniče, Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik su se 2010. godine dogovorile da osnuju zajedničku manifestaciju pod nazivom Dani međaša. Manifestacija se održava dvanaesti put po redu u saradnji sa tri susedne opštine, a od ove godine im se pridružila i opština Osečina.
Program celodnevne manifestacije obuhvata nekoliko dešavanja i takmičenja u brojnim disciplinama – nadmetanje u kosidbi ručnom kosom, nadmetanje u narodnom višeboju,skok u dalj, obaranje ruku, nadvlačenje konopca i bacanje kamena s ramena. Organizatori su za sve takmičare pripremili brojne nagrade i priznanja, istakao je Mladen Stefanović direktor TO Krupanj.
Ono što je novitet od ove godine je humanitarna trka koja je realizovana u saradnji sa humanitarnom organizacijom Srbi za Srbe. U pitanju je polumaraton, 19km trke od spomen kompleksa Stolice do Mačkovog kamena.
Zoran Jevtić predsednik opštine Mali Zvornik je istakao da je ova manifestacija primer dobre prakse kako susedne opštine mogu dobro da sarađuju. Dani međaša imaju za cilj da se ne zaborave srpski običaji i tradicija, da se ljudi zbližavaju i pokažu da su tu jedni za druge.
Opština koja se poslednja uključila u organizaciju manifestacije je opština Osečina a predsednik opštine Nikola Tomić kaže – „svi smo mi braća i tu smo jedni za druge u svakom trenutku, kako bismo jedni druge podržali i pomogli. To smo danas i pokazali“
„Ovo je najbolji način da se dokaže da međe nisu nešto loše nego da umeju da budu pozitivne i da spajaju ljude“, ističe Milan Jovanović predsednik opštine Ljubovija.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas