Program ovogodišnje manifestacije posvećene srpskom naučniku, Jovanu Cvijiću, sastoji se iz tri programa. Prvi dan manifestacije, 11. oktobar 2021. godine, posvećen je predstavljanju naučnih i kulturnih ustanova Srbije i njihovih projekata, kao i popularizaciji nauke. Ove godine predstaviće nam se Centar za promociju nauke sa svojom izložbom o drugom srpskom naučniku, Milutinu Milankoviću. Izložba se sastoji iz deset panoa postavljenih u pet ramova u obliku valjka. Na svakom ramu predstavljen je po jedan segment iz naučnikovog života i to: Milanković kao đak, Milanković kao inženjer, Milanković kao klimatolog, Milanković kao astronom, Milanković kao popularizator nauke. Jedan od Milankovićevih doprinosa nauci jeste teorijsko objašnjenje klimatskih promena. Milanković je blisko sarađivao sa Jovanom Cvijićem, te i iz tog raloga smo se opredelili za predstavljanje ove izložbe u okviru manifestacije Dani Jovana Cvijića. Osim toga, Cvijić je predložio Milankovića za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije, današnje Srpske akademija nauka i umetnosti, za vreme svog rada u Akademiji. Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 11. oktobra 2021. godine u 13 časova u Galeriji „Mina Karadžić“ u Vukovom domu kulture, u Loznici. O izložbi će govoriti dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke.
Drugog dana manifestacije biće predstavljena publikacija profesora emeritusa dr Stevana Stankovića, profesora Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugogodišnjeg saradnika Centra za kulturu, koji čitav svoj radni vek posvetio istraživalju rada i života srpskog naučnika Jovana Cvijića. Ovo izdanje Centra za kulturu biće predstavljeno u utorak, 12. oktobra 2021. godine u 13 časova u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i vere Božičković Popović. O knjizi će govriti sam autor.
Treći program biće predstavljanje dopunjenog sadržaja Digitalne muzejske postavke o životu i radu Jovana Cvijića. Sadržaj ovog digitalnog muzeja obogaćen je reprodukcijama dokumenata iz Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti i Muzeja grada Beograda. Osim reprodukcija, digitalni muzej je obogaćen i sa dodatnim tekstom i zanimljivim podacima iz naučnikovog života. U okviru digitalnog muzeja biće predstavljena i digitalna karta koja će se sastojati iz nekoliko važnih tačaka iz naučnikovog rada i života. Predstavljanje Digitalne muzejske postavke biće tokom meseca oktobra, o čemu ćemo naknadno obavestiti javnost. Projekat izrade Digitalne muzejske postavke o životu i radu srpskog naučnika Jovana Cvijića podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas