Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Dan Svetog Save (Savindan) kojim se obeležava uspomena na srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa iz 13. veka.

Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika, svetkuju ga mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu, koja se obeležava u školama u Srbiji i Republici Srpskoj.

Na Savindan nema nastave, ali đaci i nastavnici prisustvuju priredbama, sečenju slavskog kolača, odlaze u crkvu.

U crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači, nakon jutarnje liturgije, predškolci i mlađi osnovci recitovali su pesme posvećene Svetom Savi, a slično je bilo i drugim crkvama širom Loznice i Srbije.

U Banji Koviljači je danas bilo najsvečanije, pošto je u školi “Vera Blagojević” otvorena sportska hala, koja je građena dvedeset godina.

Za vreme bivše SFRJ Sveti Sava se nije službeno slavio, jer je taj praznik ukinut odlukom komunističkih vlasti 1945. godine. U škole je ponovo vraćen 1990. godine.

Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić) bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik.

Centralna republička svečanost biće održana u beogradskom Narodnom pozorištu, gde će u organizaciji Ministarstva prosvete biti održana Svetosavska akademija.
U vladi Srbije uručene su i godišnje „Svetosavske nagrade“,koje se dodeljuju ustanovama i pojedincima zaslužnim za unapredjenje prosvete.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas