Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika (video)

Danas je u dvorištu spomen-kuće Vuka Stefanovića Karadžića u Tršiću obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika.

Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, podsetila je da se Dan maternjeg jezika obeležava od 2000. godine .

– Svaki rad na očuvanju kultura i jezika neguje toleranciju i poštovanje drugih. Mi odavde šaljemo poruku da smo u obavezi da čuvamo svoj jezik, da ukazujemo na značaj jezika i pisma, kao i raznolikosti jezika i kulture drugih naroda. Đaci Vukove spomen-škole su došli da isprate ovaj program jer oni su ti nastavljači prenošenja znanja o jeziku i poštovanja prema drugim kulturama i jezicima – rekla je direktorka Centra za kulturu.

U ime gradske uprave skupu je prisustvovao Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, koji je poručio da je jezik jedan od najznačajnijih delova kulturnog identiteta svakog naroda.

– Prema jeziku se moramo odnositi kao prema nečemu ličnom. U poslednje vreme evidentan je priliv stranih reči i to je razumljivo kada je reč o tehnici, kada nemamo adekvatne naše reči, ali ne mogu da razumem kada za neke pojmove koje možemo opisati našim rečima upotrebljavamo strane izraze. Prognoze su da će u ovom veku nestati oko 6.000 jezika i zato je važno da čuvamo srpski jezik, a samim tim i svoj identitet – kazao je Đokić.

Preuzmite besplatno mobilnu aplikaciju InfoLo i budite odmah informisani.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas