Dačić: Samo silom do reda na sportskim terenima

Na sportskim priredbama red se mora uvesti, što je moguće samo silom, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić, konstatujući da je u bezbednosnom smislu situacija u zemlji sasvim dobra.

Na sportskim priredbama red se mora uvesti, što je moguće samo silom, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić, konstatujući da je u bezbednosnom smislu situacija u zemlji sasvim dobra.

“Red se mora uvesti, a to je moguće jedino silom i zato i postoje ministarstva sile”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara posle međunarodne konferencije o medijima u Hotelu Metropol.

“Kao da su sada svi iznenađeni neredima na sportskim priredbama, a decenijama unazad su se svi udvarali tim navijačkim grupama. Pa i moja partija je vodila politiku udvaranja nacionalizmu i šovinizmu, jer je to popularno i moderno kada vam trebaju glasovi. Niko neće da mu se zviždi na stadionu i da mu se spominje ime, ali svemu postoji kraj i niko nije jači od države”, rekao je Dačić.

Premijer je dodao da Srbija ima zakone, ali da je pitanje šta su oni doneli i u čemu je problem – procesuiranju, dužini trajanja procesa, tome da li je kazna stimulativna i šta se dešava sa povratnicima, onima kojima je zabranjeno prisustvo na sportskim manifestacijama…
“Niko ne može biti jači od države, a za to je potrebna široka saglasnost u društvu i ne kažem da taj problem sada ne može da se reši. Imam osećaj da se ova vlada suočava sa svim problemima koji postoje i sa njihovim rešavanjem. Srbija nije divlji zapad i ne može da bude”, rekao je Dacicć.

Na pitanje zasto to nije urađeno ranije, premijer je podsetio da su nagradu za razvoj demokratije 2000. godine dobili navijači Crvene zvezde (Delije), kao i da su navijači bili “nosioci demokratskih promena”.

Precizirajući da ne govori o navijačima, već o huliganima, Dačić je istakao da država mora da sarađuje sa navijačima i upravama klubova, a da huligani koji se bave nasiljem moraju da budu proterani sa sportskih manifestacija.

Dačić je, posle pokazne vežbe vatrogasno-spasilačkih jedinica na Adi Ciganliji, izjavio da na derbiju Zrvene zvezde i Partizana nisu bili angažovani vatrogasci Sektora MUP za vanredne situacije, već dobrovoljci.
“Vatrogasci koji su bili angažovani na derbiju nisu bili pripadnici MUP-a, već dobrovoljci, a da jesu, pretpostavljam da bi bolje obavili posao”, rekao je Dačić.

On je rekao i da je pitanje za organizatora zašto su bili angažovani vatrogasci dobrovoljci, a ne pripadnici Sektora MUP za vanredne sistuacije.

Opširnije na novosti.rs

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas