Čudesni Maroko – na raskrsnici Afrike i Evrope

Da li ste znali da je Maroko jedina zemlja u Africi koja izlazi na Sredozemno more i Atlantski okean? 

Ova očaravajuća država koja je smeštena na raskrsnici Afrike i Evrope, mami putnike svojim jedinstvenim spojem kultura, zanimljivom istorijom i prirodnim lepotama koje se kreću od okeanskih prostranstava do snežnih vrhova planina. 

Živahni gradovi, ali i spokojni pejzaži Maroka nude uzbudljivo iskustvo koje osvaja čula i ostavlja trajni utisak. Zato smo za vas u ovom tekstu pripremili pregled svih lepota ovog severnoafričkog dragulja, ali i savete za putovanje u Maroko! 

Istorija i kultura Maroka

Daleke destinacije su uvek dobar izbor za putovanje, a Maroko je jedna od zemalja koja će vas osvojiti svojim lepotama.

Tokom veoma duge istorije, ovu državu su oblikovale različite civilizacije, uključujući Feničane, Rimljane i Arape. Bogatstvo uticaja dovelo je do živopisne kulture i arhitektonskih čuda zemlje. Danas je Maroko kraljevina, u kojoj su zvanični jezici marokanski i francuski, a dominantna religija islam. 

Marokanska kultura je zadivljujuća fuzija arapskih, berberskih i evropskih uticaja. Tradicionalne umetnosti, kao što su grnčarija, tkanje tepiha i kaligrafija, pokazuju izuzetno zanatsko umeće žitelja. 

Jedinstvenost ove zemlje ogleda se i u spoju tradicije i modernog, a kultura varira u  zavisnosti od regiona. Ipak, uticaj Berbera je najveći u svim delovima zemlje, a najpre se može videti kroz kuhinju, umetnost, odeću i obuću. 

Ipak, bez obzira na mešavinu različitih etničkih grupa na ovim prostorima, narod Maroka je održao svoje jedinstvo. Upravo zahvaljujući jedinstvu i porodičnim vrednostima koje se uče od malena, ovo je jedna od država sa najmanje staračkih domova na svetu. 

Istraživanje prelepih gradova

Gradovi Maroka stvaraju živopisni mozaik različitosti i egzotike koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Marakeš, drugačijeg naziva „Crveni grad“, nalazi se u podnožju Atlas planina, a nekada je bio prestonica, te se u njemu nalaze mnoge važne zgrade iz istorije Maroka. Ovaj grad pleni svojom užurbanom medinom, gde uske ulice vode do skrivenih rijada – tradicionalnih kuća, sukova ili tržnica i arhitektonskih zdanja poput palate Bahia. 

Fes, drevni grad poznat po srednjovekovnoj medini, vodi posetioce na putovanje kroz vreme, sa svojim uličicama i istorijskim mestima kao što je Univerzitet Al Karauin, koji se smatra najstarijim aktivnim univerzitetom na svetu.

Kazablanka, moderna metropola, nudi kontrastan pogled na kosmopolitsku stranu Maroka sa svojim visokim neboderima, živahnim noćnim životom i legendarnom džamijom Hasana II – drugoj po veličini u svetu. 

Glavni grad Maroka – Rabat, važi za jedan od najlepših i najčistijih gradova ove zemlje. Nalazi se na obali Atlantskog okeana, a pored Meknesa, Fesa i Marakeša jedan je od kraljevskih gradova Maroka. 

Otkrivanje prirodnih lepota Maroka

Od veličanstvenih planina Atlas do ogromne pustinje Sahare i netaknutih priobalnih regiona – priroda ove zemlje je baš poput kulture, spoj neverovatnih raznolikosti. 

Prirodna lepota Maroka jednostavno oduzima dah. Pustinja Sahara, sa svojim zlatnim dinama koje se protežu dokle god pogled može da vidi, nudi jedinstveno iskustvo. Krenite na put kamilama i provedite noć pod zvezdanim pustinjskim nebom u tradicionalnom nomadskom kampu. 

Suprotno tome, Atlas planine sa svojim snežnim vrhovima i živopisnim dolinama, predstavljaju raj za planinare, nudeći zadivljujući pogled i priliku da istražite tradicionalna berberska sela. 

Duž obale, destinacije poput Esaure i Agadira očaravaju posetioce svojim netaknutim plažama, azurnim vodama i opuštenom atmosferom. Posebno interesantna pojava nalazi se na putu od Marakeša ka Esauri, gde postoji čitav drvored stabala argana na koja se penju koze, u želji da okuse plod ovog drveta. 

Doživljaj marokanske kuhinje i tradicije

Nijedan put u Maroko nije potpun bez uživanja u njegovoj ukusnoj kuhinji. 

Probajte aromatični tažin, ukusni kus-kus i osvežavajući čaj od nane koji prati svako okupljanje. Istražite užurbane pijace hrane, kao što je trg Džema el-Fna u Marakešu, gde se na tezgama sa hranom poslužuju razne lokalne delicije. 

Pored toga, možete iskusiti marokansku tradiciju, kao što je tetoviranje kanom, opuštanje u tradicionalnom hamamu ili pridruživanje živahnim proslavama tokom festivala kao što je Eid al-Fitr ili živopisni muzički festival Timitar.

Saveti za putovanje u Maroko

Ako planirate svoje letovanje u ovoj zemlji, imajte na umu određene preporuke i savete. 

Klima Maroka je na severu mediteranska, dok je u južnim krajevima zemlje toplija i suvlja. Samim tim, u istom periodu godine je moguće skijati na Atlas planinama i kupati se na obalama Atlantskog okeana. Zato od vaših želja zavisi i vreme godine koje je adekvatno za posetu Maroku, a idealne vremenske prilike su u većini mesta tokom proleća i jeseni. 

Poštujte lokalne običaje i bonton, kao što je prikladnije oblačenje u konzervativnijim oblastima i tokom Ramazana. Cenkanje je uobičajena praksa na marokanskim tržnicama, pa se pozabavite svojim pregovaračkim veštinama pre nego što krenete da šetate bazarima. 

Preporučljivo je da pijete flaširanu vodu i vodite računa o lokalnoj kuhinji kako biste izbegli probleme sa varenjem. Upoznajte se sa telefonskim brojevima za hitne slučajeve i čuvajte kopije važnih dokumenata, kao što su pasoš i putno osiguranje, na bezbednom mestu.

Maroko, kao očaravajuća raskrsnica Afrike i Evrope, mami putnike svojom bogatom istorijom, raznolikom kulturom i zadivljujućim pejzažima. 

Bilo da istražujete užurbane medine Marakeša, obliazite pustinju Saharu ili se prepuštate ukusima marokanske kuhinje, ova očaravajuća zemlja nudi obilje iskustava.

Dok se krećete ulicama ispunjenim mirisima začina i melodijama tradicionalne muzike, bićete očarani toplim gostoprimstvom marokanskog naroda. Ova čudesna zemlja ponudiće vam bogatstvo različitih kultura koje se u njoj mogu doživeti i osetiti na svakom koraku! 

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas