Čime najbolje rashladiti stan tokom leta?

Tokom letnjih vrućina, često se u stanu, kući ili kancelariji, vrlo brzo zagreje i postane nemoguće normalno funkcionisati bez rashlađivanja. U našem članku možete naći savete čime, i na koji način, da snizite temperaturu u zatvorenom prostoru. Da li je najbolje rešenje neki od klima uređaja, ili možete još nešto da preduzmete?

Ukoliko se dvoumite između nabavke nekog od modela klima uređaja ili ventilatora, i rashlađivanja na neki od alternativnih načina – možda je najbolje rešenje da pokušate prvo sa provetravanjem i zamračivanjem, pa ukoliko se i dalje ne osećate prijatno u svom domu tokom letnjih vrelina, da krenete u kupovinu.

 

Da li je klima uređaj jedino rešenje?

Leti zaštita od vrućine počinje sa prozorima. Ventilacija pomaže u snižavanju temperature u pregrejanim prostorijama. Ali, važno je to učiniti u pravo vreme. Luftirajte samo uveče ili noću, kada napolju temperatura opada. Kasnije, tokom dana, prozore držite zatvorene. Sa folijom za prozore, roletnama ili drvenim žaluzinama, prozori se mogu dodatno zaštititi od toplote. Tu su i tende, koje čine zaštitu ispred prozora, a posebno su korisne na balkonu ili terasi. Ventilator može biti od koristi, takođe, jer stvara cirkulaciju vazduha identičnu povetarcu. Klima uređaj ipak pruža najbolje hlađenje, jer aktivno snižava temperaturu u prostoru.

 

Koji su uzroci toplote u kući?

Velike, nezaštićene prozorske površine pogoduju stvaranju vrućine u stanu, jer neometano propuštaju sunčevu svetlost i toplotu u unutrašnjost sobe, gde se vazduh dalje zagreva. Slaba izolacija, ili njen nedostatak, takođe znatno utiču na visoke temperature u zatvorenom prostoru. Tu je i pogrešno vreme ventilacije, kao i brojni izvori toplote u samom stanu, poput šporeta, pećnica, računara, lampi ili televizora.

 

Ukoliko vam je svež povetarac dovoljan za rashlađivanje – odaberite neki od mnoštva modela ventilatora. Bilo da je stoni, podni ili plafonski, ventilator ne zahteva puno mesta, niti komplikovanu ugradnju. Ovi uređaji stvaraju cirkulaciju vazduha koja deluje osvežavajuće, ali ne spuštaju temperaturu u prostoriji.

 

 

Koji klima uređaj je pravi za mene?

Dok sredstva za zaštitu od sunca sprečavaju sunčeve zrake da dospeju u prostoriju, klima uređaji znatno snižavaju temperaturu u istoj. Koji uređaj će vam odgovarati zavisi isključivo od vaše potrebe, mesta korišćenja i visine budžeta. Jednostavan stoni ventilator za rashlađivanje je dostupan za malo novca, dok monoblok klima uređaji koštaju nešto više, i posebno su pogodni za mobilnu upotrebu u malim prostorijama. U slučaju trajno ugrađenih split-sistema klimatizacije, troškovi ugradnje podižu cenu. Kod izbora pravog uređaja, energetska efikasnost je još jedan važan faktor.

 

Monoblok klima uređaji za brzo hlađenje

Mobilni klima uređaji su idealni za trenutnu upotrebu. Potreban vam je samo izlaz, kroz prozor ili vrata, za crevo koje odvodi topli vazduh van prostorije. Da biste sprečili ponovni prodor toplog vazduha kroz otvor, trebalo bi ga zatvoriti pomoću posebnog zaptivača, namenjenog za ovu vrstu klima uređaja. Monoblok je izuzetno mobilan uređaj za klimatizaciju, pogodan za selidbe, kao i premeštanje iz jedne prostorije u drugu, po potrebi. Nedostatak im je što stvaraju određeni nivo buke u radu.

 

Trajna investicija – split klima uređaji

Ako želite da klimatizujete svoj stan ili kancelariju na velikoj površini, isplati se ugradnja split-sistema. Ovo vam omogućava da efikasno rashlađujete prostorije, uz prijatan nivo buke. Troškovi nabavke su veći nego kod monoblok klime i ventilatora, ali je rezultat nenadmašan i trajan. Split-sistem se sastoji od dve jedinice, koje se ugrađuju unutar i izvan kuće. Potrebno je da ugradnju vrši isključivo stručno lice.

 

Prilikom izbora klima uređaja treba obratiti pažnju na klasu energetske efikasnosti. Ali, takođe možete uticati na potrošnju energije tokom rada. Preporučujemo da temperaturu na uređaju podesite ne više od šest stepeni niže od spoljne temperature, ili da pustite uređaje za rashlađivanje da rade na srednjem nivou.

 

Dakle, jasno je da će vam klima uređaj pružiti najbolje i najefikasnije rashlađivanje stana tokom letnjih vrućina. Na vama je da odlučite koji model vam može obezbediti najpovoljniji odnos cene i kvaliteta, kao i zadovoljiti potrebe vašeg domaćinstva na osnovu površine i životnog stila.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas