CENTRU ZA KULTURU „VUK KARADŽIĆ“ LOZNICA DODELJENO PRIZNANJE „MUZEJ ZA 10

Dana, 18. maja 2021. godine, kada se obeležava Međunarodni dan muzeja, završena je manifestacija „Muzeji za 10“. Ovom prilikom je, pored redovnih programa ustanova kulture u Republici Srbiji, priređena i svečana dodela godišnjih nagrada Nacionalnog komiteta ICOM Srbija u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Pored godišnjih nagrada zaslužnim pojedinicima, ustanovama i projektima u oblasti kulture, dodeljeno je i priznanje „Muzej za 10“ za posebno zalaganje tokom manifestacije „Muzeji za 10“ u 2020. godini. Među pet nagrađenih ustanova kulture sa priznanjem „Muzej za 10“ je i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“.

Naša ustanova je u 2020. godini po prvi put učestvovala u manifestaciji „Muzeji za 10“. Tokom pomenute manifestacije, posetioci su imali prilike da obiđu stalne muzejske postavke u Znamenitom mestu Tršić, Muzeju Jadra, Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović i Znamenitom mestu Tekeriš. Zatim, da pogledaju izložbu „Vezeni most“ Muzeja književnosti i pozorišne umetnosti iz Sarajeva, koja sadrži izbor pesama iz dela Nasihe Kapidžić Hadžić i ilustracije uz poeziju koje je priredio Dejan Slavuljica (deo projekta prekogranične saradnje „Muzejske priče“), izložbu „Zapisi u glini“ Aranke Mojak u Kaligrafskoj radionici u Tršiću, kao i dokumentarnu izložbu naše ustanove o životu i radu srpskog naučnika Jovana Cvijića pod nazivom „Jovan Cvijić, jedan od velikih umova Srbije“ (autor Biljana Radičević, geograf u Centru za kulturu), koja je bila postavljena u Muzeju Jadra. Ovu izložbu je Ministarstvo kulture i informisanja postavilo na Portal za razmenu digitalnih međunarodnih projekata u oblasti kulture koji je namenjen diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu.

Osim navedenih programa, naša ustanova je tokom manifestacije „Muzeji za 10“ priredila i digitalne sadržaje: Digitalnu muzejsku postavku o životu i radu Jovana Cvijića http://jovancvijic.ckvkaradzic.org.rs, i izložbu slika „Lica Zemlje, lica ljudi“ autora Drage Simića, magistra slikarstva u Centru za kulturu.

Priznanje „Muzej za 10“ uručeno je direktorki Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, mr Snežani Nešković Simić.

Foto: Biljana Radičević, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas