Ako Srpska pravoslavna crkva ne prilagodi svoj kalendar Milankovićevom, moguće je da će vernici u Srbiji 2101. godine najveći hrišćanski praznik slaviti jedan dan kasnije.

Da se to ne bi dogodilo, potrebno je da SPC konačno usvoji kalendar koji je napravio srpski astronom Milutin Milanković. O tome će odlučivati poglavari pravoslavnih crkava početkom marta u Istanbulu.

„Naša država koristi jedan (gregorijanski), a SPC drugi (julijanski) kalendar pa ispada da umesto 25. decembra mi slavimo Božić 7. januara. Period Zemljine revolucije oko Sunca iznosi oko 365,256… dana i u tome što to nije ceo broj nastaje glavni problem, pa zbog toga postoje prestupne godine od 366 dana, da bi se anulirala razlika“, kaže za “Blic” Nikola Božić, rukovodilac Odeljenja matematičko-tehničkih nauka.

Problem prestupnih godina se rešava tako što je prestupna svaka koja je deljiva sa brojem četiri bez ikakvog ostatka i ona ima 366 dana, poput 2012. ili kao što će imati 2016. Logično je da sve ostale godine imaju 365 dana.

Izvor: Blic

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas