Borovčanin traži pasoše Srbije za sportiste iz Republike Srpske

Svaka čast! Najbolji srspki bokser Nenad Borovčanin je pokrenuo inicijativu da sportisti iz Republike Srpske dobiju mogućnost ubrzane procedure dobijanja državljansta Republike Srbije, kako bi imali mogućnost da nastupaju za nacionalni tim Srbije.

Ideja je da država Srbija u dogovoru sa Vladom RS napravi takvu mogućnost preko Ministarstva porodice i sporta Republike Srpske i MUP-a Srbije, jer postoji ogromna želja sportista Srpske da nastupe za Srbiju. Takva mogućnost bila bi samo za sportiste koje granski savezi republike Srpske i Ministarstvo sporta republike Srpske predlože Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Borovčanin ima dvojno državljanstvo. Prebivalište i pasoš u Banja Luci, Nenad je dobio po zakonskom osnovu posebnog interesa države za davanje državljanstva.

– Takođe sam dobitnik i priznanja Sportski ambasador Republike Srpske i na neki način je moja obaveza da to zaista i budem. Ovo je jedan od načina. Davanjem dvojnog državljanstva Srbije vrhunskim sportistima Republike Srpske, naše nacionalne selekcije u svim sportovima dobile bi značajno pojačanje! To bi faktički povezalo sportske saveze Srbije i Srpske, kroz saradnju, zajedničke pripreme, stručni rad, razmenu iskustava, manifestacije, a što je najbitnije , učvrstili bismo veze srpskog naroda s obe strane Drine. S obzirom na to da Srbi u Srpskoj navijaju, prate i vole Srbiju, treba očekivati njihove lavovske nastupe za reprezentaciju Srbije. Znam da bi mnogi od njih sve dali da su mogli da nastupe za Srbiju na narednim Olimpijskim igrama, ali tu mogućnost treba što pre stvoriti za naredne generacije. Logično je da svaki Srbin ima srpski pasoš i da kad dođe u Srbiju bude zaista domaćin, ali za početak to treba da uradimo sa sportom. Najjača snaga sporta je upravo u povezivanju ljudi. Ivica Dačić me podržao u ovoj ideji i naglasio da su za njega Trebinje i Banja Luka danas pijemonti srpstva! Kabinet predsednika republike Srpske Milorada Dodika mi je potvrdio da i on podržavaju ovu inicijativu, kao i sve ostalo što povezuje Srpsku i Srbiju. Sada ostaje da nadležna Ministarstva usvoje i pismeno ozvaniče ovaj predlog – rekao je Borovčanin.

Inicijativu Borovčanina podržao je Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić rečima da su Trebinje i Banjaluka pijemonti srpstva.

– Ova ideja je u skladu s našim zakonima i specijalnim vezama s RS i apsolutno sam za nju – rekao je Dačić.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske smatra da je ova inicijativa „prava stvar”.

– O Nenadovoj ideji imam najbolje mišljenje! Svim ljudima iz Srpske treba omogućiti da dobiju državljanstvo Srbije, a sportisti su posebna kategorija jer im ubrzano dobijanje može omogućiti da brane zastavu Srbije. Prvi korak je napravljen, Vlada Srbije je ukinula takse na zahteve za državljanstvo za sve Srbe u regionu koji to državljanstvo traže – poručio je Dodik.

IZVOR TELEGRAF.RS

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas