Antić: Eksploatacija litujuma po najvišim standardima

Projekat „Jadar“ kojim je predviđena eskploatacija litijuma i borata kod Loznice, biće po najvišim svetskim standardima zaštite životne sredine, obećao je ministar rudarstva Aleksandar Antić.

On je na sastanku Radne grupe za srovođenje projekta „Jadar“ kod Loznice rekao da će primena najsavremenije tehnologije, posebno u eksploataciji i preradi mineralnih sirovina, doneti višestruke koristi za lokalnu zajednicu i državu.

Projekat „Jadar“ razvija kompanija Rio Tinto koja je u njega uložila više od 90 miliona dolara.

Radna grupa koja proocenjuje uticaj tog projekta na kvalitet života lokalne zajednice i na razvoj privrede u Srbiji, danas je razmatrala izdavanja dozvola za eksploataciju i stanje infrastrukture neophodne da bi počela eksploatacija nalazišta.

Na sastanku su bili predstavnici Vlade, Grada Loznice i kompanije Rio Sava Exploration, iz sastava grupacije Rio Tinto.

Kompanija Rio Tinto je u fazi izrade Studije prethodne opravdanosti projekta, a ukoliko analize pokažu opravdanost, početak proizvodnje očekuje se 2023. godine.

Vlada Srbije i britansko-australijske kompanija Rio Tinto potpisale su krajem jula prošle godine Memorandum o razumevanju o Projektu “Jadar”.

Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu jer ima visoku koncentracije litijuma i bora, a geološkog ležište je procenjeno na 200 miliona tona.
Izvor N1

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas