Anica Jovanović je Lozničanka kojoj mnoge devojke mogu da pozavide na lepoti, a muškarci na snazi. Iako ima samo 52 kg to je ne sprečava da podigne čak 104kg u biatlonu. Ako se pitate kako je to moguće, odgovor je u maksimi, vežba čini majstora.

Anica je jedna od najuspešnijih sportistkinja Loznice, a dizanjem tegova bavi se od 2012. godine. Za kratko vreme uspela je da postane član reprezentacije Srbije i otputuje na takmičenje u Azerbejdžan, sa 18 godina obarala je državne rekorde koje su stari 21 godinu. Poslednji uspeh koji je ostvarila jeste prvo mesto u kategoriji do 53kg, na Otvorenom prvenstvu Beograda koje se održalo početkom ovog meseca.

S obzirom da dizanje tegova nije karakterističan sport za devojke, pitali smo je šta je to navelo da se bavi njime?

„Dizanjem tegova počela sam da se bavim slučajno. Pripremala sam se za prijemni ispit za fakultet, pa sam krenula u teretanu. Vremenom, treneri su počeli da nas uče dizanje tegova i ja sam se nekako pronašla u tome. Privukla me je sva ta posvećenost i srčanost koja se vidi na takmičenju, kada izađem sama na binu i pokažem za šta sam se jedan period spremala“, rekla je Anica.

Svoje prve korake u ovom sportu napravila je u klubu AS Loznica, a sada trenira za KDT „Banjica“ iz Beograda. Anica kaže i da su uslovi u Loznici za bavljenje ovim sportom bili jako loši, i da su treninzi organizovani u teretanama koje nisu namenje za taj sport.

„Mi smo učili u teretani koja je otvorena za sve koji žele da rade na svom izgledu. Klub AS Loznica bori se za to da od grada dobije prostor za treninge, kao i novac sa kojim bi mogao da ulaže u svoje takmičare. Smatram da taj klub treba da dobije svu pomoć, jer rezultati koje smo za njega i Loznicu moje drugarice iz kluba i ja postigle u protekloj godini zaista su vredni. Te devojke zaslužuju da dobiju prostor u kome će moći mnogo više da napreduju”, navodi Jovanovićeva.

Anicu smo pitali i kako reguje njeno okruženje kada im kaže kojim sportom se bavi, ali i kakve su reakcije momaka, s obzirom na to da sudeći po njenim uspesima većini njih može da izađe na “crtu”, a od nekih je verovatno i snažnija.

“Moje okruženje je u početku bilo jako iznenadjeno, tj. većina nije ni znala šta ja to radim. Mislili su da idem u teretanu, kao i mnoge devojke, radi svog izgleda. Počeli su da me shvataju ozbiljno tek onda kada sam bila na takmičenjima i krenula da osvajam prva mesta. Svi su čudili kako ja to uspevam s obzirom da važim za “mršavicu”. Momci me uglavnom gledaju začuđeno i skoro mi nijedan ne poveruje. Sve reakcije su mi zanimljive na svoj način, i uvek se slatko nasmejem”, rekla je ona.

Cilj joj je da na svakom takmičenju pobeđuje sebe i svoje rezultate. U ovoj godini, planirala je izlaske na nekoliko takmičenja u Srbiji, uključujući i takmičenje u Loznici koje se održava početkom avgusta.

“Posle takmičenja u mom rodnom gradu, sledi pripremni period, pa bih volela, i trudiću se da napravim dovoljno dobar rezultat koji bi me do kraja godine odveo možda i do Evropskog prvenstva”, dodala je Anica.

Jovanovićeva kaže i da nema uzore, ali ima osebe kojima se divi zbog njihovog uspeha u ovom sportu, među njima je i njen trener Srđan koji daje sve od sebe da bi ostvarila što bolji rezultat.

Na pitanje čime bi se bavila da se ne trenira dizanje tegova, Anica odgovara da bi to bio ples, s obzirom da ga je igrala trinaest godina, pre nego što se odlučila za tegove.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas