Ako primetite OVE PROMENE, hitno se javite LEKARU!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da svi koji piju lekove za visok pritisak, a za koje su pronađeni dokazi da mogu izazvati maligna oboljenja, treba da prate promene na koži i da se obrate svojim lekarima ako primete nešto neuobičajeno.

Lončar je za Televiziju Pink rekao da je važno što su država i njene institucije ispoštovali preporuku struke i onih koji su rekli da neki lekovi mogu da izazovu promene na koži.

– Neophodno je da se pacijenti dobro pogledaju, da vide da li je došlo do nekih promena, da li su se pojavili neki novi mladeži i oni koji postoje da li su promenili oblik ili boju, ako bilo šta od toga postiji, da odu da urade analize i da se konsultuju sa svojim lekarom da li će nastaviti sa tim lekom ili će ga promeniti – rekao je ministar.
On je dodao da se ovakve stvari dešavaju u celoj Evropi i svetu, te da svaki lek ima veći deo svojih dobrih karakteristika, ali ima i ono što nije dobro.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da se primanja u zdravstvenom sektoru povećavaju u odnosu na realne mogućnosti, te da će svi zahtevi sindikata koji su spremni na razgovor biti razmotreni.
Upitan za današnji sastanak Granskog sindikata „Nezavisnost“ i uprave KC Niš na kome je rečeno da su zdravstveni radnici zadovoljni povećanjem zarada, ali ne i razlikama u visini povećanja, te da će se sastati sa predstavnicima ministarstva, Loncar je rekao da su spremni za pregovore sa onima koji zaista žele dogovor.

– Drago mi je da su se oglasili sindikati, oni su rekli da se nikad nije više ulagalo u zdravstvo, da se nikad nije više vodilo računa o zdrastvenim radnicima, ako su već svima puna usta brige hajde da uradimo nešto da ne odlaze zdrastveni radnici – rekao je Lončar gostujući na Televiziji Pink.
On je ukazao da se grade nove bolnice, obnavljaju stare, nabavlja oprema, povećavaju plate…

– Onda se svi složimo da najveći teret podnose medicinske sestre i kažemo hajde da uradimo nešto da one budu adekvatno nagrađene i da ne idu u inostranstvo, da se povećaju njima za 12 odsto plate, lekarima 10 odsto, nemedicinskom osoblju sedam odsto, to je u ovom momentu moguće i to su realne osnove zahvaljujući merama koje su sprovedene nakon što smo bili pred bankrotom – naveo je Lončar.
Ministar je istakao da su to sadašnje realne mogućnosti, te da plate mogu da rastu samo ako raste privreda.

– Da li je moguće u istom momentu povećati svima plate koliko ko želi? Ljudi to nije moguće. Ko vam to priča ne govori vam istinu, napravili smo prioritete i tih prioriteta se pridržavamo, ovo neće stati i radimo u dogovoru sa sindikatima – podvukao je on.

Kako kaže, pregovara se sa onima koji žele da pričaju i sarađuju, dok oni koji misle da je rešenje štrajk treba da znaju da taj način do sada nije donosio rezultate.
Tanjug

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas