AKCIJA „BLIC FONDACIJE“ Lekari iz Loznice: Nemamo čime da proveravmo sluh kod beba

Akcija „Blic fondacije“ da se svim porodilištima obezbede aparati za rani skrining sluha kod novorođenčadi je za svaku pohvalu, kaže dr Zoran Kovačević iz Loznice.

U porodilištu lozničke Opšte bolnice, koje pokriva i opštine Krupanj, Ljubovija, Mali Zvornik, ali i nekoliko pograničnih mesta sa druge obale Drine u BiH, svake godine rodi se oko 1.200 beba. Međutim, i pored dobre opremljenosti i uslova za boravak porodilja i novorođenčadi, u njemu nije moguće rano otkrivanje eventualnog oštećenja sluha kod tek rođene dece.

Bez sluha nema ni govora

Dr Zoran Kovačević ističe da je bitno na vreme obezbediti slušno pomagalo ili dete planirati za neke druge intervencije, da bi mu se omogućio razvoj govora.
Dete koje nema razvijen sluh, smatra on, ne može kasnije da ostvari sve svoje potencijale i ima predispozicije da zaostane u razvoju

Prema rečima pomoćnika direktora bolnice Milana Todorovića i otorinolaringologa Zorana Kovačevića, uređaj pomoću kojeg bi lekari već u prvim danima života bebe prepoznali problem slabog ili oštećenog sluha i ovde bi podigao zdravstvenu uslugu na viši nivo.

– Nažalost, takav uređaj nemamo. Deca rođena sa oštećenim sluhom mogu ceo život imati problem jer on nije prepoznat na vreme. Napraviti invalida tamo gde nije moralo tako da bude, velika je tragedija – kaže dr Todorović.

Dr Zoran Kovačević objašnjava da se srednje teška ili teška oštećenja sluha ne mogu videti na samom rođenju.

– Tu jedino tehnologija može da nam pomogne, a to su upravo skrining uređaji, koji sa velikom pouzdanošću mogu izmeriti stanje sluha na osnovu jednostavnog testa – objašnjava dr Kovačević.

S.Pajić Izvor Blic.rs 

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas