Zbog par metara kabla doveo u pitanje ljudske živote

535948_loznica04-cela-loznica-ostala-bez-struje-radnici-loznicke-ed-otklanjaju-kvar-foto-s.pajic_fSvoj život ali i život težih bolesnika u zdravstvenim ustanovama doveo u pitanje lopov koji je isekao kabal na trafo-stanici 110
Najmanje 25.000 potrošača u Loznici puna dva sata ostalo je danas bez električne energije zbog krađe 35 kilovoltnih kablova u krugu nekadašnje fabrike „Viskoza“.
Od 12.15 sati bez struje su bila domaćinstva, ali i bolnica, sud, gradska toplana i druge ustanove u gradu.

– Došlo je do poremećaja redovnog snabdevanja potrošača od trafo-stanice 110-35 Loznica 1, prema Banji Koviljači i Trbušnici. Usled višestrukog zasecanja i, na jednom mestu, presecanja i krađe četiri metra kabla, prouzrokovana je havarija u kojoj je uništena prigušnica 35 kV, što je dovelo do ispada oba transformatora 110 – objasnio je Aleksandar Marković, tehnički direktor lozničke „Elektrodistribucije“.

Posle identifikacije kvara, već posle 15 minuta, strujom je napojeno uže gradsko jezgro i prioriteti, a posle zamene pokvarene prigušnice rezervnom, struja je u 14.15 sati stigla i ostale delove grada.

bio-medica-baner-600x80

– Apelujem na nadležne organe da učine sve da se ovakve pojave ne dešavaju jer dolazi do katastrofalnih posledica zbog nečijeg nemara prema našim kapitalnim objektima. Ovo je do sada najveća havarija zbog krađe, a oštećena trafo-stanica naponom snabdeva potrošače do Jelava, Korenite, Gornje Koviljače i centar grada. Dok nije otklonjen kvar, deo prioritetnih potrošača napojili smo strujom iz alternativnih pravaca sa HE „Zvornik“ i trafo-stanice „Branjevo“ u Republici Srpskoj, a delom čak i iz pravca Krupnja, kako bi spojili bolnicu i sud. Kradljivci su rizikovali svoju bezbednost, život, a napravili su veliki problem svima. To što su mogli da zarade je veoma malo u odnosu na štetu koju su počinili gradu, elektrodistribuciji i potrošačima – rekao je Marković.
IZVOR //BLIC ONLINE // S.PAJIĆ // FOTO // S.PAJIĆ