Zapanjujući uporedni prikaz ulaganja u sport u Loznici i Prijepolju

Nemojte da vas mrzi da pročitate ovo dole i vidite kako nas vide drugi i šta misle o našem gradu, sportu i ljudima koji vode naš grad. Pogledajte statistiku danas i od pre 4. godine iz ugla jednog sportskog radnika iz Prijepolja.

Piše Viktor Ratković iz Prijepolja

Izdvajanja iz budžeta za sportske klubove 2016. godine:
➖ Prijepolje – 26 miliona dinara;
➖ Loznica – 26 miliona dinara.

Četiri godine kasnije… (u apsolutnim brojevima)
➖ Ukupni budžet za sport u opštini Prijepolje za 2020. godinu – 20 miliona dinara, dakle, 4 godine kasnije budžet za sport je umanjen za četvrtinu.
➖ Izdvajanja iz budžeta grada Loznice isključivo za klubove u 2020. godini – 60 miliona dinara, dakle 130% više nego 4 godine ranije!!!

A evo i proporcionalno, tj. spram veličine budžeta ove dve jedinice lokalne samouprave – odnos 2016. i 2020. godine.
➖ Prijepolje – sa 2,43% na 1,50% budžeta opštine;
➖ Loznica – sa 1,36% na 2,50% budžeta grada.
Dakle, te 2016. smo bili značajno ispred Loznice, gledano spram veličine budžeta, za skoro 40%, a danas su uloge zamenjene – jer Loznica, gledano spram veličine budžeta, će u svoje klubove uložiti skoro duplo više nego Prijepolje.

Plaćanje zakupa sportskih dvorana i hala.
➖ Prijepolje – klubovi plaćaju zakup hala i dvorana za treninge i odigravanje utakmica.
➖ Loznica – klubovi ne plaćaju zakup hala i dvorana za treninge i odigravanje utakmica, već su odlukom gradskog veća oslobođeni plaćanja, čime se faktični pomažu sa još oko 10 miliona dinara.

Broj sportskih organizacija koje finansijski subvencioniše lokalna samouprava…
➖ Prijepolje – oko 25;
➖ Loznica – 75 (dakle, tri puta više).

Infrastruktura…
➖ Prijepolje – srećom behu MOSI 2013;
➖ Loznica – gradi se gradski stadion po UEFA 4 standardu, rekonstruisana dvorana “Lagator”, gde je ugošćeno nekoliko reprezentativnih selekcija i odigrano nekoliko završnih turnira državnog kupa.

Odnos prema sportu.
➖ Loznica – moto – SPORT ZA SVE! Što znači da se finansijski pomažu SVI sporski klubovi, a kako bi se što više dece, omladine i stanovništva uopšte bavilo sportom, jer sport znači zdrav život, a u konačnosti – zdravu naciju! I kaže još ovaj čovek – mi smo uvek imali razumevanja prema svim klubovima; od 2012. godine kod nas se nije ugasio nijedan klub (a, eto, imaju ih 75!), ali smo uvek kada im je to bilo potrebno, kada su nam se obratili zbog teške situacije – pomagali – i finansijski i na sve druge načine. I nismo dozvolili da se finansiranje okonča na 5-6 klubova, kao što je to uradila jedna druga opština, pa se za godinu dana ugasilo 10 fudbalskih klubova!
➖ Prijepolje – … (dopunite sami).

Dakle, NIJE STVAR U NOVCU, NOVCA UVEK IMA DOVOLJNO AKO SE GAZDUJE DOMAĆINSKI, AKO SE RASPOREĐUJE SPRAM REALNIH POTREBA I SPRAM OPRAVDANIH CILJEVA, STRUČNO I PRAVIČNO… NIJE SLUČAJNO FUTSAL TIM LOZNICE U DRUGOJ LIGI NITI JE SLUČAJNO ŠTO ĆE FK LOZNICA POSTATI PRVOLIGAŠ, BOKSERI SU ŠAMPIONI DRŽAVE I REGIONALNE LIGE …OSTAJE NAM DA ZAVIDIMO I KAŽEMO BRAVO LOZNIČANI !!!

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas