Lider Srpske radikalne stranke profesor dr Vojislav Šešelj, nakon dve decenije, posetio je Mali Zvornik, promovišući prvo izdanje knjige koje je, nastavljajući svoj naučnoistraživački projekat, objavio po izlasku iz zatočeništva u Haškom tribunalu. Povod za današnje okupljanje članstva i aktivista iz Malog Zvornika, Ljubovije, Krupnja i Zvornika je promocija knjige „Srpski narod mora da oslobodi Kosovo i Metohiju“.

Vojislav Šešelj je u proteklih 12 godina, od 24. februara 2003. godine, obradio svoje rukopise i izdao osam tomova, u proseku na više od 1000 strana. Svoje rukopise po prioritetima predaje javnosti na uvid kao svedočansto i detaljnu analizu svih haških presuda.

Šešelj je kazao da je njegova najnovija knjiga rezultat svakodnevnog istraživačkog rada u haškom pritvoru i da pripada ciklusu ,,Srpski narod i novi svetski poredak“. Po svemu sudeći, ukrotio je ozbiljnu bolest i ima dovoljno energije za nova izdanja jer planira da objavi još četiri nove knjige, na osnovu obimne dokumentacije i rukopisa koje je doneo iz Haga. Šešelj je pred prepunom velikom salom Doma kulture u Malom Zvorniku naglasio da je pobedio Haški tribunal primenom tri nove metode u pravnoj praksi – inata, prkosa i bezobrazluka.

Gostima, članovima i simpatizerima SRS obratili su se i predsednik Okružnog odbora SRS za Podrinje Sreto Perić, v.d. predsednice Opštinskog odbora SRS Krupanj Aleksandra Damnjanović, predsednik Opštinskog odbora SRS Ljubovija Aleksandar Renovčević i Sulejman Spaho, bivši narodni poslanik i dugogodišnji član rukovodstva Srpske radikalne stranke u Loznici. Domaćin skupa bio je Milan Lukić, predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Malom Zvorniku.

U knjizi „Srpski narod mora da oslobodi Kosovo i Metohiju“, uz osvrt na pravni i politički aspekt, obrađen je istorijat kosovskometohijskog problema i detaljno su analizirane sve haške presude koje se odnose na Kosovo i Metohiju. Šešelj je izneo stav da srpski narod mora da oslobodi okupiranu teritoriju Kosovo i Metohiju kao svoju vekovnu kolevku, a da će to biti moguće uz podršku Rusije.

Osim predstavljanja knjige dr Vojislav Šešelj je govorio o političkoj i ekonomskoj situaciji. SRS je u potpunosti suprotstavljena politici vladajuće većine i prozapadnih opozicionih stranaka koje teže evrointegracijama. On je kazao da Srbiji ne treba Evropska unija jer nas tamo ništa dobro ne čeka, a ona će se ionako raspasti, već da treba da se okrene Ruskoj Federaciji, svim oblicima integracija, ulasku u carinsku uniju, Zajednicu nezavisnih država (ZND), Evroazijsku uniju i novi vojni savez ODKB. Radikali se zalažu za status Srbije kakav danas ima Belorusija, sa svim povlasticama u nabavci energenata i mogućnostima plasmana naše celokupne industrijske i poljoprivredne proizvodnje na tržište Ruske Federacije.

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) je vojni savez nastao na postsovjetskom prostranstvu, koji danas okuplja Belorusiju, Jermeniju, Kazahstan, Kirgiziju, Rusiju i Tadžikistan sa ciljem zajedničke odbrane i pružanja vojne pomoći u slučaju agresije na neku od članica. Ova organizacija je dospela u centar pažnje srpske javnosti pošto je Srbija 11. aprila 2013. dobila status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini ODKB.

Dalibor Krstić izvor MALIZVORNIK.INFO