U Loznici preduzete mere prevencije – nema zaraženih koronom

Na području grada Loznice nije evidentirano nijedno lice koje je zaraženo korona virusom. To je najvažnija vest, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik, Loznice Vidoje Petrović. Podsetio je na preduzete mere nakon uvođenja vanrednog stanja i obraćanja predsednika države Aleksandra Vučića kao i drugih državnih organa.
Na zahtev komandanta Gradskog štaba Vidoja Petrovića, koji je upućen nadležnim organima, danas su u Loznicu stigla dva sanitarna inspektora koji su angažovani na graničnom prelazu Trbušnica i koji će, shodno nadležnostima, obavljati nadzor državljana Srbije koji dolaze iz inostranstva. Tu će dobiti uputstva kako da ispoštuju naložene mere izolovanog boravka u stanovima i kućama.
U Loznici je, prema rečima gradonačelnika, pored ranije naloženih mera smanjen broj autobuskih polazaka na lokalnim linijama i dodatno je angažovana turistička inspekcija i komunalna policija u čijoj nadležnosti je propisana kontrola rada ugostiteljskih objekata – restorana, kafana i drugih.
Kako kaže, lica starija od 65 godina i hronični bolesnici od juče imaju organizovanu pomoć od tima volontera, raspoređenih u 10 patrola sa obeležjima Gradskog štaba za vanredne situacije na uniformi i vozilima. Prema informaciji Centra za socijalni rad i Crvenog krsta u Loznici takvu podršku u ovom trenutku očekuje 113 lica i neke od njih volonteri su već obilazili.
Od pre dva dana neprekidno radi pozivni centar u suterenu lozničke gimnazije. Gradski štab je takođe u stalnom radu i komunikaciji. Vodi se evidencija o svim aktivnostima, događajima i pojavama u cilju minimalne mogućnosti širenja epidemije.
Komandant Štaba, gradonačelnik, Vidoje Petrović, poručio je da je najvažnije da građani ostanu u svojim kućama i postupaju po preporukama svih zvaničnika koji se obraćaju. Imajući u vidu da se za samo nekoliko dana sa privremenog rada iz inostranstva vratio veliki broj naših sugrađana, komandant Štaba Vidoje Petrović uputio je apel da se ispoštuju mere samoizolacije jer tako, prema njegovim rečima, ljudi poštuju i sebe i svoju porodicu, svoj grad i svoju državu da bilo kome ne ugroze zdravlje i život.