Tajni tuneli ispod čuvenog Alkatraza

Zatvor iz kojeg je bilo gotovo nemoguće pobeći, današnji  Alkatraz je mesto otvoreno za turiste, koji ga redovno posećuju. Prema tvrdnjama arheologa Alaktraz nije samo “nesavladiva tvrđava za njegove stanovnike” već  je nešto više.

Ispod najpoznatijeg zatvora u svetu Alkatraza, istraživači su posebnim radarima otkrili sistem tunela i ostatke vojne tvrđave iz 19. veka.

Tvrđava koja je uzdiže na stenovitoj hridi Zaliva San Francisko, Alkatraz, savezni zatvor je od 1930-tih do 60-tih godina prošlog veka bio rezervisan za “najgore kriminalce”, među kojima su Džordž “Mitraljez” Keli, Miki Kohen i Al Kapone.

Nakon otkrivanja zlata u Kaliforniji, 1848., San Frnacisko je postao važna luka za zapadnu obalu, zbog čega je zaštita grada bila razlog za izgradnju alaktraške tvrđave. Ostrvo dobija strateški značaj sa izbijanjem Američkog građanskog rata 1861., kada je tvrđava korišćena kao zatvor za simpatizere Konfederacije.

“U periodu od 1850. do 1907. godine na ostrvu je bila vojna baza koja je imala ulogu odbrambenog štita  čitavom zalivu”, rekao je profesor geologije  Mark Evert.

Prvobitno je tvrđava bila sagrđena od zemlje, a kasnije je ojačana betonom što je u građevinskom smislu zanimljivo, jer se tada u SAD-u nije proizvodio cement, objašnjava Tanja Vatenberg  Koms iz konzervacijskog zavoda.  Godine 1915. sagrađena je glavna zatvorska zgrada.

Istraživanje arheologa se nastavlja kako bi se pristupilo ostacima zidina i podzemnim tunelima kojsu su za sada nepristupačni.

Izvor: Vesti.net

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas