Srbija uvodi kućni pritvor do 2016. godine

Kućni zatvor kao jedna od alternativnih sankcija biće uveden u novim zakonskim rešenjima i u sistem izvršenja sankcija, najavio je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković. Do 2016. godine u svakom sedištu višeg suda biće otvorena  kancelarija za alternativne sankcije.

„Kućni zatvor će, pored rada u javnom interesu i uslovne osude sa zaštitnim nadzorom, biti jedan od alternativnih sankcija“ , rekao je Selaković prilikom potpisivanja Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija sa gradonačelnicima i predstavnicima devet gradova. Ti gradovi su Kruševac, Jagodina, Zajačar, Kraljevo, Negotin, Novi Pazar, Vranje, Prokuplje i Pirot .

„Alternativne sankcije, u čijem izvršenju najvažniju ulogu imaju kancelarije i poverenici koji u njima rade, jesu budućnost krivičnog sankcionisanja uopšte u svetu, a i u Srbiji“, kazao je Selaković. On je dodao i da Srbija po tom pitanju znatno zaostaje za razvijenim evropskim demokratijama.

Otvaranje ovih kancelarija doprinosiće pravnoj jednakosti građana, uštedama u državnom budžetu i boljoj resocijalizaciji osuđenika, zaključio je minstar.

Izvor: Tanjug

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas