U Srbiji u narednom periodu, sudeći prema najavama najviših predstavnika vlasti, predstoji otvaranje novih fabrika i pogona.
U njima će posao naći više hiljada ljudi, a ujedno to će doprineti i daljem privrednom osnaživanju svih delova zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će u aprilu prisustvovati otvaranju pogona i postavljanju kamena temeljaca za nove fabrike u Nišu, Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Kruševcu i Loznici, te da će već ovog meseca prisustvovati otvaranju novog pogona kompanije „Leoni“ u Nišu na 22.000 kvadratnih metara.

Inače, „Leoni“ je nemačka kompanija, vodeći proizvođač kablova za automobile, pre svega za BMW i „Jaguar“, a prvu fabriku u Srbiji otvorila je u Prokuplju 2009. godine.

Vučić je najavio da će „Leoni“ otvoriti još 4.000 radnih mesta u novom pogonu u Kraljevu, a u tom gradu fabriku će otvoriti i turska kompanija „Tai“, sa 1.500 radnih mesta, uz mogućnost da ih bude i 2.500.

Predsednik je rekao da će ovog meseca u Čačku prisustvovati i postavljanju kamena temeljca za fabriku „Forverk“, nemačkog proizvođača rezervnih delova za auto industriju, a u tom će pogonu biti posla za holjadu radnika, fabrika će se nalaziti na šest hektara u industrijskoj zoni u Preljini, a kompanija će u Čačak investirati nešto manje od 50 miliona evra.

Vučić je najavio i da bi u Loznicu trebalo da stigne američka kompanija „Adient“, dok će u Kruševcu novi pogon otvoriti „Kromberg Šubert“, u kojem će se zaposliti 2.500 ljudi.

Toliko novih radnih mesta biće u Leskovcu, nakon otvaranja pogona britanske kompanije „Delfaj“, koja proizvodi komponente za auto-industriju.

Vučić je izjavio da se nada da će i u Zaječaru jedna turska kompanija otvoriti svoje postrojenje koje će osigurati posao za 1.500 ljudi.

I premijerka Ana Brnabić najavila je, prilikom nedavnog obilaska fabrike za proizvodnju grejača „Zopas“ u Kikindi, da će izgradnjom dodatnog pogona u tom gradu biti zaposleno još 1.000 ljudi.

Nova radna mesta biće otvorena i u Beogradu, gde su počeli radovi na izgradnji nove fabrike „Meita“ u Obrenovcu.

Kako je rekao gradonačelnik Siniša Mali, za šest do osam meseci, koliki je rok za izgradnju novog postrojenja, posao će dobiti 1.100 ljudi, dok u prvoj fabrici te kompanije već radi 1.450.

Reč je o investiciji vrednoj 90 miliona evra, nova fabrika će se prostirati na 50.000 kvadrata, a prema rečima Malog, 200 učenika Tehničke škole u Obrenovcu odmah po završetku školovanja dobiće posao u kompaniji „Meita“.

Izvor Tanjug