Putin potpisao nacrt zakona o pripajanju Krima

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas nacrt zakona o pripajanju Krima Rusiji, nakon što je formalno obavestio ruski parlament o zahtevu Krima da se ujedini sa Rusijom, saopštio je danas Kremlj.

Velika većina građana Krima u nedelju je glasala za otcepljenje od Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom.

Zapad i Ukrajina smatraju da je referendum nelegitiman. SAD i EU juče su najavile zamrzavanje imovine i druge mere protiv ruskih i ukrajinskih zvaničnika odgovornih za krizu na Krimu. Američki predsednik Barak Obama upozorio je na mogućnost uvođenja dodatnih mera ako Rusija ne prestane da se meša u unutrašnje stvari Ukrajine.

Krim se nalazi pod okupacijom ruskih snaga već više od dve nedelje.

Dekret, koji je Putin potpisao i koji je danas objavljen na zvaničnom sajtu vlade, jedan je od koraka kojima se formalizuje aneksija Krima. Međutim Rusija još ima prostora da odstupi. Sporazum o aneksiji Krima moraju potpisati lideri Rusije i Krima, Ustavni sud mora da ga odobri, a zatim sledi ratifikacija u parlamentu.

Prema konačnim rezultatima referenduma na Krimu, održanog 16. marta, za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača, a 2,51 odsto njih bilo je za to da Krim ostane u sastavu Ukrajine.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini. I Rusi u Rusiji i većina stanovnika Krima, koji su takođe Rusi, smatraju da je aneksija tog crnomorskog poluostrva ispravljanje istorijske greške.

Izvor: Tanjug

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas