Programi u čast jeziku (video)

Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februar ove godine u Vukovom kraju prigodno je obeležen u Naučno obrazovnom kulturnom centru Vuk Karadžić u Tršiću, koji je istovremeno bio domaćin predstavnicima deset lokalnih samouprava zainteresovanih za osnivanje ovakvih centara izvrsnosti.

– Jezik je deo našeg kulturnog identiteta i kroz njegovo izučavanje predstavlja se svako društvo, kaže pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić. Podsetio je na veliku ulogu dela Đure Daničića „Rat za srpski jezik“ što je doprinelo Vukovoj jezičkoj reformi. Ističe četiri stuba na koje se oslanja svaki maternji jezik – porodicu, školu, pozitivne misije uglednih pojedinaca i lektorsku službu. – Živimo u vremenu ekspanzije društvenih mreža i zato se moramo boriti za očuvanje srpske ćirilice, kaže Đokić, podsetivši na Bugare i Ruse koji su uspešno zaštitili svoj jezik i pismo, što je teže recimo bilo Francuzu Arnou Bujonu, koji sve na društvenim mrežama piše srpskom ćirilicom, ali su komentari latinični što svakako nije dobro. Zahvaljujući vladi Srbije i finansijskoj podršci, kao i velikim naporima gradonačelnika Loznice, sredstvima iz budžeta grada izgrađen je Obrazovno naučni centar koji je postao mesto gde se neguje i popularizuje srpski jezik i kultura. Mladi iz cele Srbije, regiona, dijaspore i svih strana sveta koji žele da izučavaju srpski jezik imaju svestranu i konstruktivnu podršku u ovom centru što je bila naša zamisao, zaključio je Đokić.

– U duhu ideje ministra prosvete Mladena Šarčevića da se u Srbiji zanovi rad dvadesetak centara izvrsnosti danas smo se okupili u Tršiću da od ovog „prvenca“ usvojamo iskustva koja će na bazi želje, volje i potencijala doprineti da se na celoj teritoriji Srbije podižu ovakvi centri koji će zadovoljavati potrebe mladih ljudi da se višestrano obučavaju prema svojim htenjima i interesovanjima, stiču objedinjena znanja iz sveta nauke, obrazovanja i privrede, ističe Sanja Radmilović, iz Ministarstva prosvete zadužena za sferu centara izvrsnosti.

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se od 2000. godine pošto je UNESKO godinu dana ranije doneo takvu preporuku. Direktorka lozničkog Centra za kulturu Snežana Nešković Simić podseća da ogranak Vukove zadužbine koji u Loznici uspešno afirmiše profesorka Nevena Mitrović iz Gimnazije redovno doprinosi lepoti maternjeg jezika poetskim programom u slavu ovog datuma.