Povećan broj poziva vezano za sumnje na trovanje pečurkama sakupljenim u prirodi zabeležen je od početka tekućeg meseca u Toksikološkom informacionom odseku Nacionalnog centra za kontrolu trovanja (NCKT) Vojnomedicinske akademije (VMA).
U saopštenju VMA navodi se da se registrovani pozivi odnose na 15 pacijenata čija je klinička slika inicijalno bila po tipu lakšeg trovanja, a lečenje je nastavljeno u nadležnim zdravstvenim ustanovama (Užice, Požarevac, Loznica).

„Samo u toku ove nedelje u Kliniku za urgentnu i kliničku toksikologiju NCKT VMA primljena su dva pacijenta iz okoline Negotina, koji su jeli pečurke ubrane u prirodi. Tegobe su se javile nakon dugog latentnog perioda, odnosno 12 sati nakon konzumiranja gljiva za koje su mislili da su „jajčare“, a radilo se o zelenoj pupavci. Radi se o teškom trovanju pečurkama za koje su preduzete neophodne mere lečenja. Istovremeno su u NCKT zbrinuta četiri trovanja lakšeg stepena, a troje pacijenata su pečurke „mlečnice“ kupili na pijaci“, navode se u saopštenju.

NCKT apeluje na sve koji koriste gljive za jelo, kao i na berače gljiva, da budu maksimalno oprezni, da ne shvataju olako ovaj posao jer posledice konzumiranja nekih vrsta otrovnih gljiva mogu dovesti do trovanja opasnih po život.

„Treba biti pažljiv i prilikom kupovine pečuraka na pijacama. Na deklaraciji bi trebalo, između ostalog, da bude istaknuto ime pečurke i uzgajivača. U slučaju da se nakon konzumiranja gljiva jave tegobe potrebno je odmah se javiti lekaru jer su rezultati lečenja mnogo povoljniji ukoliko se u roku od 48 sati započne sa adekvatnim medicinskim zbrinjavanjem“, upozoravaju sa VMA.