Srbija i Grčka potpisale su danas u Solunu šest međudržavnih sporazuma, a tom činu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi visoku državnu delegaciju naše zemlje, kao i premijer Grčke Aleksis Cipras.

Ministri spoljnih poslova dveju zemalja Ivica Dačić i Nikos Kocijas potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti kulture između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture i sporta Grčke za period od 2017. do 2021. godine.

Takođe, oni su potpisali i Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Grčke o saradnji u oblasti diplomatske obuke.

Dačić i ministar infrastrukture i saobraćaja Grčke Hristos Spircis potpisali su Memorandum o razumevanju između Srbije i Grčke o razvoju železničkog transporta.

Sporazum između Srbije i Grčke o socijalnom osiguranju potpisali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i šef grčke diplomatije Kocijas.

Ljajić je potpisao i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Grčke o saradnji u oblasti turizma sa ministrom turizma Grčke Elenom Kundurom.

Sporazum između Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola potpisali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar infrastrukture i saobraćaja Hristos Spircis.

U Solunu će se danas održati prva sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodi delegaciju u kojoj su prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Dogovor o zasedanju Visokog saveta postignut je prilikom posete premijera Ciprasa Beogradu početkom godine, kako bi se tradicionalno prijateljstvo i ekonomski interesi povezali u čvršću formu saradnje, zajedničkih investicija i projekata, određenih okvirima zajedničke evropske budućnosti dveju zemalja.