Počinje upis prvaka, škole u potrazi za decom

Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje i prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji ima 68.500 budućih prvaka, što je 2.500 manje nego prošle godine.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete Ljubiše Antonijevića, u školu kreću deca rođena od 1. marta 2007. do kraja februara 2008.

Upis traje do kraja maja, odnosno do početka nove školske godine, posebno za roditelje čija se deca nisu upisala zbog preseljenja ili za prvake koji dolaze iz kategorija osetljivih grupa i nemaju stalno mesto boravka, rekao je Antonijević Tanjugu.

Novina je da se roditelju ili staratelju izuzetno može odobriti da odloži upis deteta u prvi razred, ako dete, na primer, zbog psihofizičkog razvoja nije spremno za školu, rekao je Antonijević.

Roditelj u tom slučaju mora imati mišljenje komisije u kojoj su pedagog, psiholog, pedijatar, kao i pribavljeno mišljenje interresorne komisije.tronosa

U prvi razred se upisuje svako dete koje ima najmanje 6,5 a najviše 7,5 godina. Od dokumenata potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, rekao je Antonijević i istakao da i ove godine ostaje projekat „besplatnih udžbenika“ od 1. do 4. razreda.

Izvor: Blic