Spomen-ploča Jerneju Kopitaru, jednom od najznačajnijih saradnika Vuka Stefanovića Karadžića otkrivena je danas u Tršiću, čime je i započeta manifestacija Vukob sabor.
Obeležje je postavljeno na zidu kraj ulaza u Muzej jezika
Ploču su otrili državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković i savetnik ministarke kulture Republike Slovenije Igor Koršič.
Ovo je jedno od prvih spomen-obeležja Kopitaru u Srbiji i postavljeno je na zidu kraj ulaza u Muzej jezika i pisma u rodnom selu Vuka Karadžića.

U ime slovenačkog naroda, na ukazanoj časti zahvalio se Igor Koršič, koji je poručio da je ovaj gest nastavak dobre saradnje koju su svojevremeno započeli Kopitar i Karadžić, dok je Saša Mirković istakao da je Ministarstvo kulture i informisanja setom medijskih zakona definisalo nešto što se zove javni interes, a to je, između ostalog i očuvanje pravopisa, kulturne baštine i podrška umetničkom stvaralaštvu.

– Zajedničko otvaranje spomen-ploče, sa kolegom iz Slovenije, primer je kako treba promovisati vrednosti koje podržava ministarstvo i Vlada Srbije. Kao otac đaka prvaka, iz potpuno druge perspektive nanovo otkrivam svu veličinu onoga što nam je ostavio Vuk Karadžić i što je uz pomoć njegovog kuma Jerneja Kopitara postala vrednost kojom treba da se ponosimo – kazao je Saša Mirković.

Svečanom otkrivanju spomen-ploče, a potom i otvaranju izložbe „Kopitar i Vuk“ prisustvovao je i ministar kulture Ivan Tasovac, koji je boravak u Tršiću iskoristio da poseti i Vukovu spomen-kuću, a potom u Vukovom domu kulture u Loznici i zvanično otvori 82. Vukov sabor, jednu od najstarijih manifestacija kulture.
Otvaranju sabora prisustvovao je i ministar kulture Ivan Tasovac
Saborovanje je počelo pozorišnom predstavom „Azbučni rat“ u režiji Barbare Novakovič Kolenc, po tekstu Iva Svetine, a tokom saborskih dana jedan od programa biće posvećen stogodišnjici rođenja Branka Ćopića, u okviru programa „Moj grad“ predstaviće se Despotovac, a na završnoj svečanosti 20. septembra u Tršiću saborsku besedu održaće profesor dr Boško Suvajdžić.

Pozorišnu predstavu „Valjevska bolnica“, nastalu po knjizi „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića, na saborištu će u koprodukciji izvesti Kruševačko pozorište, Univerzitet umetnosti Kosovska Mitrovica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, koji je i organizator Vukovog sabora.
foto s.pajić